Katılımcı, Çanakkale Belediyesi Çarşı, Yaşam Merkezi ve Otopark ile Yakın Çevresi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

Kentsel Tasarım Kararları

Turizmi, tarihi, merkezi konumu ile gelişmekte olan Çanakkale, Kuzeybatı Anadolu’da, kendi adıyla anılan boğazın en dar kıyısında yer alan bir kenttir. Tasarım alanı, çevresindeki değerlerle birlikte Çanakkale merkezinde önemli bir odak olma potansiyeline sahiptir. Cumhuriyet Meydanı, Muammer Aksoy Parkı ve Halk Bahçelerinin ortasında yer alan proje alanının, Muammer Aksoy Parkı ve Cumhuriyet Meydanı ile entegre olması düşünülmüştür. Cumhuriyet Meydanı ve Muammer Aksoy Parkı bu bağlamda önerilen yapı ile bütünleşik olarak yeniden tasarlanmıştır. Sahil ve iskeleden gelen yaya hareketinin rahatlıkla proje alanına ulaşabilmesi önerilmiştir. Bununla birlikte Muammer Aksoy Parkı içerisinde akslar halk bahçelerinden gelen kentlileri öneri yapıya ve Cumhuriyet Meydanı’na yönlendirmektedir.

Muammer Aksoy Parkı kentlinin rekreasyonel açıdan kullanabileceği, yeşil ile içe içe bir mekân olarak düşünülmüştür. Cumhuriyet Meydanı daha çok resmî törenlerde kullanılacak aynı zamanda çeşitli aktiviteler için de kullanılabilecek geniş bir sert zemin şeklinde tasarlanmıştır. Arazideki mevcut ağaçların tamamı korunmuş ve yeni ağaçlar eklenmiştir. Bu bağlamda yarışma alanı kentsel anlamda 24 saat yaşayan, canlı, yalın, işlevsel, rekreasyona olanak veren bir yaşam alanına dönüşmektedir.

Mimari Yaklaşım ve Kararlar

Cumhuriyet Meydanı, Muammer Aksoy Parkı ve Halk Bahçelerinin ortasında yer alan proje alanı, Muammer Aksoy Parkı ve Cumhuriyet Meydanı ile iç içe bir düzen içinde devam etmesi amaçlanmıştır.

İki kütleden oluşan yapıda Cumhuriyet Meydanı’nı karşılayan belediye hizmet birimi kütlesi ve ana kütleden oluşmaktadır. Kütleler arasında mevcut dükkanların yer alacağı esnaflar sokağı yer almaktadır.

Cumhuriyet Meydanı’nı karşılayarak içeri alan iç sokak kuzeyde yer alan halk bahçelerine bağlamaktadır. Ana kütlede, Muammer Aksoy Parkı’nı ana giriş ve avlu karşılayarak park alanı projenin içerisine alınmıştır. Ana giriş ile aynı aksta bunulan avluda, parktaki bütünlüğü avlu içerisine almak ve yeşil alan devamlılığını sağlamak amaçlanmıştır. Giriş aksı üzerinde avluda yer alan kentsel sahne ise parktaki bütünlükle birlikte sosyal yaşamı da içeri taşımaktadır. Akışkan ve canlı yapıdaki zemin katta (0.00) avluyu çevreleyen dükkanlar yer almaktadır. Proje genelinde tasarlanan tüm ticari alanlar orta avludan cephe alacak şekilde konumlandırılmıştır. Program gereği mevcut ticaretler ve belediye ticaret birimleri zemin (0.00) ve 1. Kata (+4.50) konumlanmaktadır. Zemin kattaki kentsel sahne insanları 1. katta kültür bloğundaki ana fuaye ve sergi alanına taşımaktadır. Kullanıcıların kentsel sahneyi çeşitli etkinliklerde kullanarak avlunun canlı kalması amaçlanmıştır. 1. kat fuayesinden girilen konferans salonuna (275 kişilik, 13 engelli), 2. kattan (+9.00) üst fuaye girişi bulunmaktadır. Konferans salonuna 0.00 kotunda lise caddesinden sanatçı girişi ile sahne arasına hizmet vermektedir.

Cumhuriyet Meydanı önündeki caddede bulunan mevcut kentsel dokuya uymak ve yoğun programlı kütleyi parçalamak için belediye hizmet birimi ayrı bir kütlede çözülmüştür. Hizmet birimlerine dışarıdan bağımsız girişi sağlanmıştır. Belediye hizmet birimi kütlesinde giriş lobisi dışında zemin kat dükkân olarak değerlendirilmiş olup, 1. kat hizmet birimlerine ayrılmıştır.

Programa göre 2. katta yerleştirilecek fonksiyonlar işlevsel açıdan çeşitlilik göstermektedir. İşlevsel olarak birbirine yakın fonksiyonlar kümelendirilmiş, arsa verilerine göre konumlandırılmıştır. 2. katta yerleştirilen çeşitli fonksiyonlar kütlesel olarak ayrıştırılarak kullanıcı açısından okunabilirliği artırılmış ve görsel bir bütün olacak şekilde benzer biçim ve formlarla tasarlanmıştır. Ayrıştırılan kütleler arasında oluşturulan yeşil alanlar da bu çeşitli fonksiyonları destekleyecek şekilde dağıtılmıştır.

Konferans salonu ve bölünebilir salonların bulunduğu kütle avluyu karşılayacak şekilde bir kültür bloğu olarak yükselir. Geleneksel el sanatları atölyeleri ve müzik prova odaları aynı fuayede toplanacak şekilde kurgulanmıştır.

Yeme içme alanı Muammer Aksoy ve Halk Bahçelerine hâkim, manzaralı bir konumda yerleştirilmiştir.

Çocuk etkinlik merkezi, bünyesindeki iç bahçe ve yan bahçeler ile çocukların etkinliklerini efektif bir şekilde gerçekleştirmeleri düşünülmüş yeşil alanların kullanımı arttırılmak istenmiştir.

Cep sinemaları kendi fuayesi olan ayrı bir kütlede kültür bloğunun yanında kurgulanmıştır.

Kapalı otoparka Mehmetçik Bulvarı’ndaki rampadan bağlanılmaktadır. Programda beklenen minimum 450 aracı sağlamak için 3 bodrum kat planlanmıştır. Otopark katlarında 498 araç yer almaktadır. 1. bodrum katta personel soyunma odaları, güvenlik odası ve otopark, 2. bodrum katta, trafo, jeneratör, OG odası, elektrik ana dağıtım odası, UPS odası ve otopark, 3. bodrum katta su depoları, hidrofor odası, klima -ısıtma merkezi ve otopark yer almaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın