Katılımcı, Bursa Atatürk Spor Salonu Mimari Proje Yarışması

Katılımcı, Bursa Atatürk Spor Salonu Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

Rumuz: 37154

Bursa ili, Osmangazi ilçesi, Gaziakdemir Mahallesi’nde bulunan proje alanı, kentin önemli rekreasyon alanlarından Reşat Oyal Kültür Parkı ile kentsel belleğin güçlü olduğu Stadyum Caddesi arasında kalmaktadır ve güneyinde de kentin boşluğu Millet Bahçesi bulunmaktadır. Alanın kuzeyinde ise bir eğitim yapısı olarak Anadolu Lisesi bulunmaktadır. Bu girdiler ışığı altında yapıda kamusala hizmet etmesi amacıyla kesintisiz ulaşım sağlanması adına Millet Bahçesi ile Anadolu Lisesi, Stadyum Caddesi ile Reşat Oyal Kültürparkı bir aks ile bağlanmıştır. Aynı zamanda, Kültürpark, ana aks olan Stadyum Caddesi ile yapı inşaat alanına dahil olmadan açık mekanda bir aks ile bağlanmıştır. Yapıya dahil olmadan alınan bu tasarım kararı, kent sakinlerine hizmet niteliği taşımaktadır ve işlev haricinde alana bir çözüm, geliştirme sunmaktadır.

Spor, hayatın ve toplum sağlığının can suyu olarak düşünülmelidir. Spor, insan ölçeğinde sosyalleşme, disiplin olgularını insan psikolojisinde pekiştirir. Nitelikli nesillerin yetişmesinde önemli bir etken olan spora gençlerin ve tüm toplum kesimlerinin iştahını kabartması amacıyla kentte temas edilen önemli akslarla ulaşımın sağlanması -özellikle Anadolu Lisesi bağlantısı- amaçlanmıştır. Böyle bir mekan tasarlanırken ele alınan başlıklar; kamusallık, şeffaflık ve davetkar bir tasarımdır. Bu başlıklar eşliğinde tasarlanan yapıda ihtiyaç programı dahilinde istenen spor salonu tesisi, yarı olimpik yüzme havuzu ve basketbol sahası mekanlarından oluşmaktadır. İhtiyaç doğrultusunda yeri geldiğinde kamusal, yeri geldiğinde profesyonel kullanımı sağlayacak şekilde bir yapı düşünülmüştür.

Arazi kotları dikkate alındığında Stadyum Caddesi ile Reşat Oyal Kültürparkı arasında 5 metre yükseklik farkı bulunmaktadır. Ana aks olması dolayısı ile Stadyum Caddesi yaklaşımı arazide 0,00 kotu olarak belirlenmiştir. Arazinin bu koşulları göz önüne alındığında -5,00 ve +0,00 metre kotlarında girişler, kullanım yoğunluğu ve kullanım şekline göre yerleştirilmiştir. Bu bağlamda farklı taraflardan girişlerle sokak örgüleriyle bağlanan alt ve üst zemin kat sistemi tasarlanmıştır. Daha yoğun bir kullanıcı kitlesi bulunan basketbol salonu ana aks erişimli konumlandırılıp yeraltı otoparkı ve açık takım, ambulans otoparkı kurgulanmıştır. Basketbol salonunda bulunan tribünler yapıya girişten itibaren düz ayaktır ve tribünlerde maç aralarında vakit geçirilmek üzere her iki yönde yarı açık mekanlar ve tek yönde kafeterya bulunmaktadır. Kafeteryanın bulunduğu terasta ise -5,00 kotunda kurgulanan Anadolu Lisesi-Millet Bahçesi bağlantısı sokak örgüsünü hafifleştirmek adına bir açıklık yaratılması hedeflenmiştir. Doğu tribününden erişebildiğimiz avlu ise hem kullanıcı için hem de girişte bulunan yönetim ve personel için bir yarı açık mekan deneyimi sunmaktadır. Engelli bireylerin tribün kullanımlarında kötü bir deneyim yaşamamaları adına tribünde engelli aracı boşluğu bırakılmıştır. Girişlerde sporcu ve seyirci girişleri ayrılmıştır. Sporcular, ana giriş cephesinde daha kuzeyden giriş yapmaktadır. Onları karşılayan sporcu danışma bankosundan direk -5,00 kotuna inen bir merdiven ile soyunma odaları ve basketbol salonu oyuncu giriş koridoruna erişmektedirler.

Yüzme havuzu birimi yaklaşımında, basketbol birimi girişinden çekilen aksın üzerinde bulunup yüzme havuzu yapısı, kafeterya ve yönetim, mağaza birimleri arasında bir sokak örgüsü içerisinden giriş yapılır. Havuz yapısı girişinin sokak örgüsünde dikkat çekip davetkar olması amacıyla düz çizgi cephe diyagonal çizgilerle genişletilmiştir. Yapı yüksekliği boyunca devam eden ferah karşılama mekanı olan fuayeden giriş yapıldığında havuz mahali, kullanıcı görüş açısına girmektedir. Havuz kotundan (-5,00) 2,80 metre yüksekliğinde bulunan tribün platformu sürekli ulaşımı sağlamak üzere kafeterya işlevi ile ilişkilidir, görsel etkileşimi sağlamak üzere fuaye ve havuz boylamında konumlanmıştır. Tribün, -2,20 kotunda başlayıp +0,20 kotunda bitmekte ve +0,20 kotunda serbest dolaşım alanı bulunup havuz ve cephede bulunan rampa enleminde görsel ilişki kurulmaktadır. Rampa kullanımında hem engelli bireylerin ulaşımda sürekliliğe sahip olması hem de diğer kullanıcıların akıcı bir mekan deneyimi yaşaması hedeflenmiştir. Sporcu ve hakemler için ayrı koridorlar oluşturulup her iki yönde koridorlar kurgulanarak havuz temiz ayak zeminine ulaşan temiz ayak koridorları oluşturulmuştur. Sağlık/doping/mayo kontrol odaları karşılıklı olarak temiz ayak koridor sisteminin havuza çıkan noktasında konumlandırılmıştır.

Cephe tasarım kararı alınırken, kentin dokusuna saygı duyan bir yapı olması, çevresine karşı baskın nitelik değeri taşımaması ve kat yüksekliğinde program dahilinde olabildiğince insan ölçeğinde olması ile hafiflik hissiyatını kullanıcı ve kent sakinine yaşatması hedeflenmiştir. Ayrık ve temiz kütleler olarak görülen yapı, bir vücudun damarları gibi tasarlanarak kesintisiz ulaşım ile çalışmaktadır. Kentte bulunduğu konum açısından yeşil doku yoğunluğu içerisinde erişilebilir, hafif, temiz hacim ile görsel ve fiziksel ilişkilerin sağlandığı bir yapı tasarımı düşünülmüştür.

Etiketler

Bir cevap yazın