Katılımcı, Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Katılımcı, Bakırköy Cumhuriyet (Özgürlük) Meydanı ve Yakın Çevresinin Düzenlenmesi Ulusal Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Proje Raporu

Mevcut Durum

“Bakırköy Cumhuriyet Meydanı” güncel yaşamın akışında kullanım durumu gözlemlendiğinde yoğun yaya akışının tam ortasında bir bağlamdır. Şayet bir kutlama ya da bayram yoksa şu anki hali ile meydan içerisindeki birçok elemanı göze çarpmıyor. Eskiyen elemanları ve yıpranan dokusu ile Bakırköy’lülere hüzün vermektedir. Farklı yaş grupları ile yapılan anketler ile hem Bakırköy’lülerin hem de Bakırköy’e yolu düşen misafirlerin düşünceleri, hissettikleri ve istekleri doğrultusunda alınan en önemli söylem Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk yeşile ve ağaca bu kadar önem verir iken, neden Atatürk’ün heykelinin de bulunduğu Cumhuriyet meydanı bundan bu kadar uzak ve neden beton kolonlar ile çevrili.

Meydanda yapılan tasarımda en büyük değişim kolonların yerine uzun selvi ağaçlarının gelmesi ve bu sayede görsel olarak da meydanın hafızası kaybettirilmemeye çalışılmıştır.

Meydanda bulunan yaya aks çizgileri hareket halindeki yayaları sadece geçip gitmekten çok meydanın içine alıp oraya dahil etme çabasındadır. Bu çizgiler İncirli Caddesinden gelip meydana girer, meydanda Atatürk Heykelinin önünden geçip Marmara’yın girişine devam eder. Aynı çizgiler yeni yapılacak olan metro için de uygulanmıştır.

Meydan için merkez kabul ettiğimiz tüm yayaların kesiştiği alana yeni bir heyecan katmak için kinetik enerji kullanarak yayaların yürüdükleri alanda bastıkları yerin altında bulunan enerji üretim kütleleri meydanın ağır yaya yoğunluğunu onun için bir avantaja çevirip kullanıldığı sürece kendi enerjisini üretme imkanı sağlamaktadır. Aynı zeminde bulunan led sessörler her basılan zeminde kendini belli ederek yıldızlar gibi yerde yayaya eşlik etmektedir.

Bu zemin ışık takibi Atatürk anıtının önünde gençler için müzik çalıp oynamak isteyenler için zeminde onlara katılarak hareketlerine bağlı olarak  güzel bir ışık oyunu sunmaktadır.

Meydanın merkezinde aynı kinetik enerjiyi kullanarak meydanın asıl ruhunu yeniden tanımlayarak ona bayrağımızı destekleyen 10 bakır sütun daha eklenmiştir. Bu bakırların her biri Bakırköy’ün ileri gelen 10 büyük sanatçısını temsil etmektedir. Meydanın en önemli kullanımım senaryosu  Cumhuriyet bayramlarımızda bizleri bir araya getirip Bakırköy’lülerin buradayız demesidir. O zaman sanatçılarına önem veren Bakırköy için bu kutlamalar da meydanın yoğunluğuna bağlı olarak bu 10 sütün bayrağımıza doğru yükselir ve bulundukları 2 m yüksekliğinden  organik bir kompozisyon hali ile 3 metreye kadar yükselip saygı değer 10 sanatçısının da halen cumhuriyet kutlamalarında orada olduklarını ve hala cumhuriyeti koruduklarını gösterecektir. Meydan ne kadar bizi bir araya getirir ise anıt yoğunluğa bağlı olarak yükselir.

Metro çıkışı ve çevresi kadastrodan kontrol edilmiştir. İmara açık olmadığı için meydana eklemlenen bir park olarak tasarım ile bütün sağlanmıştır. Meydanda bulunan market olarak kullanılan yapı kaldırılarak onun yerine yeni gelecek metro çıkışına yol açılmıştır. Meydanın kenarlarındaki kaide ve merdivenler engelliler için dıştan eğim ile meydana ulaşmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın