MİMARİ RAPOR
“Projenin ana amacı mevcut coğrafi ve iklim koşulları ile uyumlu simgesel bir yapı oluşturmaktır.”
Şartnamede belirtilen fonksiyonları sağlayacak iki düzlem tanımlanmıştır, birinci düzlem eğimli gezi düzlemidir, diğer bir fonksiyonu bina çatısı olmasıdır.
İkinci düzlem ise bina için gerekli açık ve kapalı alanları tanımlayacak mekânsal düzlem.
Bu düzlemler arazinin yapısına uyum sağlamak için mafsallaşır, kırılırlar. Bu aynı zamanda manzaraya yönelimi de sağlar.
Gölgeleme miktarını arttırmak için bina güney cephesi açılandırılmıştır. Kuzey, cephesinde konumu itibari ile gölgeleme olduğu için cephe dik bırakılmıştır.
Sundurma kuzey yönünde konumlandırılmıştır, böylece yarı açık mekânlarda hem sundurmanın gölgelediği yer/zaman miktarı arttırılmış hem de kuvvetli rüzgâr etkisini en aza indirmek hedeflenmiştir.
Atatepe Sosyal merkezi adından da anlaşılacağı gibi ciddi eğimli (% 42-50 ) bir tepe üzerinde tasarlanması beklenmektedir, bununla beraber ziyaretçi otoparkının yarışma alanının dışında olması yaya olarak binaya ulaşımı önemli kılmaktadır.
Bu bağlamda en kritik tasarım konusu binaya yaklaşım ve dolaşım sistemi olarak ele alınmıştır, öyle ki dolaşım sistemi üst kotta binanın çatısı ile bütünleşerek seyir terasını oluşturur. Alt kotta ise binanın yarı açık ve iç mekânlarına kadar devam ederek iç ve dış arasındaki ayırımı belirsizleştirir.
Kuzeyden arazi içine kadar ilerleyen hali hazır yol binaya ulaşımda esas alınmış ve kotları projeye göre yeniden belirlenmiştir. Bu sayede araziye giriş ile bina arasındaki kot farkı en aza indirilmiş, yaklaşım yayalar için kolaylaştırılmıştır.
İnsanların iç ve dış mekânları deneyimleyeceği bu ilk süreçte binaya perspektif etkisi olan bir bakış açısıyla yaklaşırlar.
Sert zemin üzerinde ve çatıda bulunan peyzaj adalarına yöreye özgü çalı formlu bodur bitkiler (şimşir, makiler, kızılçam vb.) ekilmesine peyzaj mimarı ile beraber karar verilmiştir.
Binanın sıfır kotunun deniz seviyesine göre +150 metre kotuna oturması öngörülmüştür.
AĞAÇLAR
Mevcut ağaçlar vaziyet planı kararlarında önemli bir yere sahiptir, ser zemin sınırları ve sert zemin içindeki peyzaj düzenlemeleri mevcut ağaçlar dikkate alınarak tasarlanmıştır. Seyir terasına doğru çıkan yaya yolun dış hattını Kuzey batı bölgesinde bulunan yoğun ağaç kitlesi belirler. Binaya servis verecek araç yolu mevcut yol üzerine kurulmuştur, otopark kısmı ise yolun taşlık olan araziye doğru genişletilmesi ile meydana gelmiştir. Binanın oturum alanı altında kalan bir ağaç ve arazinin kotlarının revize olmasından dolayı üç ağaç mevcut yerlerinden sökülüp yeni yerlerine dikilecektir.
Giriş binanın mafsallaşma aksı üzerinde olduğundan ziyaretçi tarafından kolaylıkla algılanır. Girişin sağında servis veren mekânlar ( WC, Personel odaları, Depolar, Mutfak…) sol tarafında ise servis alan mekânlar( Yemek mekânı, Çok amaçlı salonlar, Kafe) olarak ayrılmıştır.
Genel olarak yarı açık mekânlar ile kapalı mekânlar birbirleri kayar katlanır kapılar ile ayrılmıştır, gerektiğinde kapılar toplanarak mekânların bütünleşmeleri öngörülmüştür.
Kapalı yemek mekânı için Anamur Kalesi, Anemurium Antik Kenti ve Kıbrıs manzarası dikkate alınarak panoramik manzara öngörülmüştür.
İşlevi itibari ile daha içe dönük olması gereken Çok amaçlı salon ve çalışma odaları kuzeye yani iç çepere doğru yönlendirilmiştir.
Kapalı kafe ise çok amaçlı salonu ve yemek mekânı ile ilişkili olarak ve yine manzaraya dönük olarak Güney cephesinde planlanmıştır.
Çok amaçlı salon kütlesi bütün ve parçalı kullanıma imkân verebilecek şekilde planlanmıştır. Gurup 1 ve 2 odalarının iç duvarlarını oluşturan bölücü paneller gerektiğinde katlanıp toplanarak büyük birleştirilmiş çok amaçlı mekân oluşmasına imkân tanır.
Personel girişi ve mutfak kapısı için ikinci bir giriş tasarlanmıştır. Bina içerisindeki teknik hacimler (Su saati, Elektrik pano odası vs.) altyapı bağlantılarını kolayca alabilmeleri için iç çepere yerleştirilmiştir.
SUNDURMA
Çelik örgü strüktür yapısal olarak iki önemli fonksiyonun üslenmesinin yanında binanın karakteristiğinde önemli bir yere sahiptir.
Bina güney cephesinde güneş kırıcı olan çelik strüktür aynı zamanda alüminyum cephe profillerine destek olan bir çelik taşıyıcı sistemdir. Bu çelik örgü strüktür binanın güneydoğu köşesinden zarifçe kıvrılarak binayı saran bir sundurmaya dönüşür ve programda belirtilen yarı açık mekânları oluşturur.
Çelik örgü strüktürün imalat sırası dördüncü pafta üzerindeki şemada açıklanmıştır.
1 Yorum
Anamur bu tür projeler ile gelişmeye her zaman açık, Akdeniz kültürünü tamamen barındıran huzurlu bir sahil ilçesi olma özelliğine sahiptir. Güzel bir manzara noktası olan Atatepe’de gerçekleşmesi planlanan bu projenin ilçe için büyük bir önemi taşıdığını düşünüyorum. Çevreye verilecek minimum zararla projenin tamamlanacağını umuyorum.