Katılımcı, A Kategorisi, Kent İçin Dönüşüm Ulusal Mimari Fikir Yarışması

Kent İçin Dönüşüm Ulusal Mimari Fikir Yarışması, A Kategorisi 25408 rumuzlu proje.

Düşün: Proje alanı farklı ve sürekli artan yoğunlukların, her dönem yeni yönetimlerin istisnalar silsilesi ile gelişimi sağlamak adına şehircilik, mimari, estetik,  sanat ve bilimi göz önünde bulundurmadan oluşumuna izin verdiği yapı gruplarının (diğer katastrofik örneklerine nazaran daha iyi gözükse de) ortasında bulunmakta. Adaya çok önceden beri devam edegelen bu düzensizliğin gerçekleşecek son büyük örneğine sembolik olarak dur diyebilmek, oluşacak oransız tekrara engel olabilmek adına büyükçe bir çekiç ile vuruldu ve bir meydan oluşturuldu, vurulan çekiç meydanın ortasında sergileniyor. Kırıkların içlerinde ve aralarında iklimden korunaklı yaşam alanları oluşturuldu, fonksiyonlar tanındı, meydana akışlar ve girişler sağlandı. Stadyumun bu tepkiden sonraki kalıntıları da yenilenip geliştirildi, ek fonksiyonlar atandı. Adana’da stadyumu kullanan kişilerin hatıraları adına stadyumun bir parçası kırıklar arasında meydana bakan bir forum alanı ve – veya minyatür bir futbol sahası olarak bırakıldı. Var olan tüm yeşil doku korundu. 

Fonksiyonlar: Genellikle her bölgenin ihtiyacı olan, detayları projede verilen kültür ve eğitim kısımları düşünüldü ve meydan ile ilişkilendirildi. Meydanın yaşaması  ve oluşması için gereken sürekli çekimi oluşturmak adına yeme içme birimleri ve küçük esnaf yerleştirildi.  Oluşumundaki değerin getirdiği gelir ile sürdürülebilecek meydan düzenlemesi sırasında proje bütçesi için bir gereklilik olan küçük esnaf ve yeme içme birimlerinin bölgede daha önceden var olan  küçük esnafın  ticaretini etkilemeyecek sayıda ve büyüklükte  olmasına özen gösterildi, iki uç arasında  bir denge sağlamaya çalışıldı. Hâlihazırda Beş Ocak Caddesinde kurulan pazarın fonksiyonu adanın tam ters yönünde doğuda ana ulaşım aksına ve Seyhan Nehrine yakın bölgede devam ettirildi bu alan üzeri kalıcı tenteleme yapılarak haftanın tek Pazar kurulumu günü dışında çay bahçesi olarak da sürekli yaşamasına gayret edildi, iki caddeyi birbirine bağlayan yaya öncelikli oluşturulan sokağa paralel uzanan kısıtlı bir daimi küçük esnaf birimi ile pekiştirildi. Bitişiğindeki çocuk oyun alanının ebeveynlerin alışverişleri sırasında çocukları tarafından kullanılabileceği düşünüldü. Pazar yerinin altındaki otoparklardan asansörlü çekirdekler ile ilişki kuruldu 308 araçlık otopark aynı zamanda çok amaçlı salona, halk evi işliklerine ve meydana çok kısa yürüme mesafelerinde planlandı. Otoparkın aynı zamanda meydanın yaşama saatleri dışında bölge sakinleri tarafından kullanılabileceği düşünüldü. Otopark var olan yeşil dokuya müdahale etmeyen bir formda planlandı. 

Yeşil: Yakınlardaki  yeşil alanların varlığı ve şehrin bu bölgesinin  diğer bölgelerine nazaran nispeten fazlaca olan yeşil dokusu nedeni ile yeşilin kentin diğer yoksun kısımlarına da daha sonradan  eşdeğer ağırlıkta yayılabilmesi adına  ve meydanı  kapatmamak için  ada  tamamen yeşil ile  kaplanmadı. Var olan yeşil ağaçlık doku biraz daha arttırılarak sığla ağaçlarıyla çeşitlendi. 

İklimsel Planlama, Yeşil Yapı Ve Enerji Etkin Tasarım: Meydanda oluşacak yağmur suyunu toplama ve bu suyun adanın yeşil alanlarının sürdürülebilmesinde kullanılması düşünüldü bunlar için gerekli yağmur suyu biriktirme depoları ve tesisat odaları meydanda toprak ve otopark altında tesis edildi. Adana ikliminde enerji etkin planlamaya gidildi, klima kullanımını en aza indirebilmek için toprak altındaki mekânların önlerinde geniş gölgelik seyir terasları ve yürüme balkonlarının da yardımı ile serin mekânlar oluşturuldu bu mekânların arka kısımlarına doğal hava sirkülasyonunu sağlayabilmek ve gün ışığından faydalanmaları için ışık ve hava bacaları yerleştirildi. Bu bacaların toprak üstünde kalan bölümlerinde meydan tarafına bakan yüzleri şehir mobilyaları, yollara bakan kısımları ise ışık alıcı, hava verici olarak  kullanılıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın