Karma Yapı Projesi

Karma Yapı Projesi

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Muhammed Celal Değirmencioğlu tarafından, MIM302 kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Lana Kudumovic yürütücülüğünde hazırlanan karma yapı projesi.

Proje: MIM302 – Karma Yapı Projesi

Arazi: Kadıköy/Moda

Kadıköy, Moda’da yapılan çalışmada ilk olarak arazi biçimleri ele alındı. Arazinin eğimli olması ve deniz kıyısına yakın bir parsel olması sebebiyle manzaranın çok net biçimde kullanılabilmesi ilk öncelik oldu. Bu sebeple arazideki eğim, projeye yansıtıldı. Amaç, her birimin denizle buluşmasıydı. Çözüm olarak 3 farklı kotta yapının yükselmesine karar verildi.

Otopark sorunu sebebiyle bodrumda yapı boyunca uzanan bir kapalı otopark yapılması ve çekirdeklerle bütün yapı sistemine ulaşılması kararlaştırıldı. Daha sonra istenilen kot farklılıkları otopark tavanı üzerinde uygulandı. Ayrıca her kot farkında taşıyıcı sistem birbirlerinden dilatasyonla ayrıldı.

Karma bir yapı birliği oluşturulduğu için işlevlerin kararlaştırılması bu aşamadan sonra gerçekleşti. 4 ana bloktan oluşacak yapı birliği, ihtiyaca göre en solda lüx bir ofis birimi, kalan 3 yapıda ise konut olarak düşünüldü. Daha sonra konut tipleri ve farklılıkları kararlaştırıldı. 1 adet 1+1, 2 adet 2+1, ve 1 adet 4+1 konut tipi olarak çözümlendirildi.

Baza katlarda ise en solda ofis altında bir sergi alanı, bir fuaye alanı, kursiyer-eğitim sınıfları, lobi ve bekleme alanı gibi işlevlerden meydana gelmektedir. Orta kotta ise solda İdea gençleri için bir kitap kafe, ofisler için lüx bir restoran konumlandırıldı. Sağda ise bir adet market, eczane ve satış ofisi konumlandı. En sağda ve en alt kotta ise ortak alan olan spor salonu yerleştirildi ve yapı olabildiğince sade, ihtiyaca hizmet veren bir yapı bütünü haline getirildi.

Cephe tasarımında ise mümkün olduğunca katlardaki farklı birimleri vurgulamak ön planda oldu. Bunun için ilk olarak konsept tasarımı yapıldı. Küçük kübik formların hareketleriyle cephe tasarımına ulaşıldı. Tekdüzeliği kırmak için her birimde ayrı cepheler denendi. Ofis birimini konut birimlerinden ayırmak için ise daha sade ve fakat şaşırtmalı bir tasarım anlayışı ele alındı. Aynı zamanda katlanabilir ve hareketli güneş kırıcılar ile farklı cephelerde farklı hareketlilikler elde etme şansına varıldı. Bu sayede sürekli canlı kalan bir yapı elde edildi.

Cephe için malzeme seçimi ise dönem arası ziyaret edilen doğal taş gezisi sebebiyle seçildi. Renkli, gösterişli ve lüx bir görünüm elde etmemizi sağlayan mermer kaplama ile beraber metal, ahşap ve cam kullanılarak cephede birlik sağlandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın