Karabük Belediyesi Hizmet Binası

Karabük Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencisi Yasemin Yıldırım'ın, Prof.Dr. Aysun Özköse, Yük.Mimar Bilal Yakut, Yük.Mimar Çicek Özmert, Yük.Mimar Ebabekir Özmert ve Arş.Gör. Emre Karataş yürütücülüğünde hazırladığı ‘Karabük Belediyesi Hizmet Binası’ projesi.

Karabük’ün planlama kaderinin ilk başta kurgulanan Yenişehir modelinin zamanla dışına çıkılmıştır ve şehirde plansız alanlar ve çöküntü bölgeleri oluşmuştur. Bugünkü merkezde plan dışında gelişen bir bölgedir. Seçilen proje alanı da bu sorunun bulunduğu İnönü Caddesi üzerindedir.

Alanın silueti incelendiğinde net bir şekilde kent merkezinin suyla neden birleşemediğinin anlaşılıyor. Proje alanında bulunan yüksek katlı ve blok nizam yapılar çay kenarında bulunan Kordon park ile ilişki kurulmasını engellemektedir.

Yeniden işlevlendirilen yapılar arasında oluşturulan boşluklar etrafında gelişip ve bir sokakla ana bina ve meydanlar birleştirilmiş olunur.

Kenti su ile bağlantısını güçlendirmek istenilen tasarımda kente yeni bir sirkülasyon alanı sunarak yeni ve dinamik bir yol çiziliyor. İstasyon, belediye ve kayabaşı arasında yeni bir çizgi oluşturuluyor.

Yapılacak olan projeyle şehir merkezi için doğayla birleşilen ve nefes alma noktalarından biri haline gelmektedir.

Araç çayı kenarı rekreasyon alanı olarak çözülürken karşı kıyıyla bağlantı istasyon-belediye aksında yaya köprüsüyle kurulur.

Proje karşı kıyıya çelik köprüyle tutunur. İki kıyı karşılıklı iskeleler ile birbirine cevap verecek şekilde tasarlanır.

Doluluk oranı giderek azalan Çelik İş Sendikası zamanın önemli yapılarındandı fakat atıl duruma düşmek üzere gelmiştir. Aynı kaderi paylaşan Turgut Reis oteli ve eş binasının yanı , yine atıl durumu gelen bir ticari nitelikli bina da yeniden işlev kazandırılmaya çalışılmaktadır.

Karabük kenti incelendiğinde genel bakışta kıyı şeridini izlediği görülür. Bu bağlamda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise kentin su etrafında toparlanarak bir merkez oluşturduğu bugün ki çarşı yapılar arasında boğulmaktadır.

Genelden özele doğru indiğimiz zaman kendi arazi parçamız  kıyıyı lineer bir şekilde izleyen bir parseldir. Bunun yanı sıra her iki kara parçasında da konumlanacak belediye yapısı sadece kendi için değil kent içinde yeni sirkülasyon alanları oluşturmaktadır.

Yayalaştırılan İnönü Caddesi  ve Kordon park artık daha aktif şekilde kullanılacaktır.

Yeniden işlev kazandırılmayı düşünülen binalardan yapılan geri çekilme ile cadde üzerinde lineer uzanan aynı zamanda zemin katta yapılan kopmalar  ile kentsel boşluk haline gelen alanlarda hem  halkı içine alıp hem de geçirgenlik sağlanmış olur.

Kent merkezini bir ucundan diğerini bağlayan çelik köprü simgesel nitelik taşırken insanlar içinde aktif kullanılabilecek ferah bir sergi alanına  dönüşür. Çelik köprü, Karabük halkının sıklıkla kullandığı yol güzergahı üzerinde oluşu halka erişilebilirlik kolaylığı sağlamaktadır.

Belediye ana binası katlar arası bağlantı galeri boşlukları, teraslar ve iç bahçelerle sağlanmaya çalışılmıştır.

Zemin kat halkın daha sık kullandığı işlevleri barındırırken diğer katlara müdürlükler yerleştirilmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın