Jasper Göl Evi

Kanada'da inşa edilen 80 m²'lik ev, sahiplerini ve misafirlerini ormanın içinde ağırlamak için tasarlanmış. Hacmi diyagonal olarak bölen ahşap banklar mekanı işlevsel bölümlere ayırırken ilginç bir iç mekan topoğrafyası üretmiş.

Mimari projenin sahibi Architecturama göl evini anlatıyor:

Evin sahipleri tek başlarına veya kalabalık bir ziyaretçi kitlesiyle gelebilecekleri, temelde kır evi olarak kullanılacak; fakat daha rafine olmuş mekânsal ilişkilere sahip bir ev istiyorlardı. Amaç; yaşayan, coşkulu ve duyularla bağlantıya geçen bir mimarlık üretmekti.

Araziyle arasındaki bağı koparmamayı ve ekolojik ayak izini en aza indirmeyi amaçlayan tasarım sürecinde, yapının işlevsel elemanları ve bu elemanların optimizasyonu üzerine çalışıldı.

Minimum/ Maksimum:

Yapının fonksiyonları ikiye bölündü. Programın daha mahrem bir alan gerektiren veya bazı sabit donatılara ihtiyaç duyan fonksiyonları yapının kuzeyine toplanarak minimal mekânı oluşturdu. Geriye kalan bütün diğer fonksiyonlar ise yapının güneyine toplanarak, daha serbest ve dönüşüme açık maksimal mekanı ürettiler.

Tribün Bank:

Ana mekâna yerleştirilen banklar; büyük boy bir mobilya, kitaplık ve yapısal eleman olarak çalışıyorlar. Bu banklar sınır tanımlarken aynı hacmin hem dolaşım alanı hem de zaman geçirilecek ana mekân olmasını sağlıyorlar. Banklar üç farklı şekilde kullanılabiliyor: farklı şekillerde kurulabilen bloklar gerektiğinde masa, merdiven veya oturma birimi olabiliyor; orta seviyedeki bölüm, ana strüktüre bağlı olsa da, yeniden düzenlenebiliyor; beton zeminin üstündeki banklar ise tamamen farklı şekiller alabiliyor.

Yapının kuzey ve güney yüzünde zemin seviyesindeki banklar, yapının içine girdiklerinde yükselen bir topografyaya dönüşüyorlar. Hacim içinde delikli bir yapı oluşturan banklar, manzaranın kesintisiz izlenebilmesine olanak veriyorlar. Standardize edilmiş bank birimleri modüler bir sistem oluşturuyorlar.

Duyular ve Algı:

Bu gözlem evinde izlenimler hem korunuyor hem de yansıtılıyor. Dinsel ve ruhani olan bu ev, kalabalığı ağırladığı zaman bambaşka bir yere dönüşüyor.

Bankların altında kalan alan içe dönük ve yoğun. Bankların arasından giren ışık gün içinde değişirken, ince kolonlar ormandaki ağaçları andırıyor.

Sürdürülebilirlik:

Yer seçimi aşamasından başlayarak, alanın bioiklimsel verilerinin verimli kullanılması amaçlandı. Güneye bakan ve tamamen cam kaplı cephe yapının pasif solar enerjiden maksimum yararlanmasını sağladı. Yapının zeminden yükseltilmiş olması ve yönü doğal havalandırmanın verimli kullanmasına izin verdi. Ön cephede alt kotta, arka cephede üstte yer alan pencereler çapraz havalandırma sağladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın