İznik Kenti Kıyı Şeridi Öneri Peyzaj Planı

Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğrencileri 2011-2012 Bitirme Projesi Yarışması 1.lik Ödülü'nü kazanan Ankara Üniversitesi - Peyzaj Mimarlığı Bölümü'nden Okan Mutlu Akpınar'ın projesi.

Proje Genel Yaklaşımı

Adını sur içinde anlamında olan Rumca Kelime İsnikea’dan alan kent, merkezinde yoğun bir tarihsel miras barındırmaktadır.

Göl çevresinin genel tasarım anlayışı, tarihi kent merkezi (Geçmiş), kıyı şeridi (Şimdi) ve Göl (Sonsuzluk) kavramları üzerine kurgulanmıştır.

Kıyı şeridi 4 odak noktası ele alınarak planlanmıştır.

1. İzole dilmiş yeşil açık alan ve amfi
2. Nikea
3. Meydan
4. Rekreatif Alan

1. Surların yok olmaya başladığı noktada konumlandırılan Amfi insanların suya dönmelerini sağlarken oluşan kütle açık alan için mekan tanımlaması yapmış aynı zamanda satış birimi olarak değerlendirilmiştir. Göle bakan cephe nilüfer havuzları ve su bitkileri ile zengileştirilerek doğal bir ortam yaratılmaya çalışmış.

2. Kent dokusunun kıyı şeridi ile birleştirilerek bir bütün oluşturduğu bu noktada mevcut bitki örtüsü mümkün olduğunca korunmaya çalışılmıştır. Tarihi surlar ve zeytin ağaçları içiçe kullanıldığı bir mekan fikri harmanlanarak zeytinayağı bahçesi önerilmiştir. Yaya bandını takip eden en fazla 1 m uzunluğundaki duvarlarda kentin tarihi ilüstrasyonlarla anlatılmıştır. Tarihi surlar güçlü bir atmosfer sağlaması için yer yer bitkilerin arasından gösterilmiştir.

3. Meydan, kent bünyesinde bulunan 47 çini atölyesinin eserleini sergilemesi için bir sergi alanı bulundurmaktadır. Çatısı yeşil alan olarak düşünülen sergi alanının arka kısmı göle doğru inerek bir amfi oluşturmaktadır. Alan önünde bulunan buz pateni ve kent siluetine ince bir dokunuş yapan dönme dolap ile küçük bir eğlence alanına dönüştürülmüştür. Meydan oturma birimleri, yeşil alanlar ve çiçek parterleri ile parçalanmış ve çok yönlü bir kullanım tercih edilmiştir. Meydanın modern çizgiselliğinden çini kullanımı önerilerek tarihi ögeleri göz önünde bulundurarak yumuşak bir geçiş yaratılmak istemiştir.

4. Son odak noktası, sonsuzluk kavramının betimlendiği yer olarak düşünülmüştür. Plaj kısmına önerilen heykel bahçesi, kademeli yükselerek oturma alanı sağlayan ahşap platform ile sunulmuştur. Kayalarla çevrili iskelenin uç noktasına ise göl manzaralı bir restoran önerilmiştir.

Etiketler

2 yorum

  • yunus-emre31 says:

    Merhaba iyi günler Mimar Sinan Güzel sanatlar üniversitesi 2. sınıf öğrencileri olarak İznik ilçesini çalışmaktayız. Eylem planı aşamasında İznik gölü çevresinde proje yapacağım . yaptığınız bu projenin daha ayrıntılı içeriğini benimle paylaşabilir misinz? mail adresim:yunusemredorman@gmail.com

  • emine-merdim-yilmaz says:

    Elimizde buradakinden daha fazla bilgi bulunmuyor.

Bir yanıt yazın