Honorable Mention, Young Architects Competitions – DUBAI Sea House

Honorable Mention, Young Architects Competitions – DUBAI Sea House

YAC tarafından düzenlenen Dubai Sea House uluslararası yarışmasında Türkiye'den ödül alan metastudio ekibi bünyesinde Anıl Güven ve Kerem Karacaoğlu'nun tasarladığı proje Honorable Mention ödülüne layık görülmüştür.

TASARIM KARARLARI

Yapının içerisinde bulunan otoparka giriş, verilen arsa sınırlarından 4 metre geri çekilerek batı cephesinden verilmiştir. Denize bakan cephede ise kütlede hareket ve geri çekilmeler ile açık alanlar ve iç avlu konumlandırılmıştır.

Kütledeki açıklıklar eşsiz Gulf Denizinin manzarasına yönelecek şekilde konumlandırılmıştır.

Yapı kütle ve fonksiyon olarak birbirinden kopan iki kütleden oluşmaktadır.

Açıklıkların yerlerini belirlerken sene boyu süregelen sıcak hava da göz önünde bulundurulmuş ve açıklıkların boyutu/yeri buna göre belirlenmiştir. Yapının iç kısmıyla bahçesinin ortak şekilde çalışması amaçlanmış olup, geçirgen ve değişebilir mekanlar önerilmiştir. Yapının özel hayatın mahremiyetini destekleyecek şekilde komşu arsalarla ilişkisi sınırlandırılmış, açıklıklar gerekli mekanlara hizmet edecek şekilde konumlandırılmıştır. Evin farklı kullanıcılarına hizmet edecek şekilde iki katta toplam 4 adet açık kullanım alanları oluşturulmuştur.

Bodrum kattaki araç park alanını yapıdan ayırmak yerine evin bir parçasıymış gibi çalışması sağlanmıştır. Spor salonundan, Bodrum kat fuayesinden ve evin çeşitli yerlerinden park edilen araçlar gözlemlenebilmektedir. Yapının batı cephesinde spor salonu, wellness area ve iç havuz konumlandırılmıştır. Bu mahallere yapının zemin kotundan kuranglez açılarak doğal ışık ve hava girmesi sağlanmıştır. Çalışanların yaşadığı mahaller, özel hayatın mahremiyeti sebebiyle ayrı koridorda bulunmaktadır  ve ayrı bir servis merdiveniyle ulaşılmaktadır..

Zemin kat girişinde geniş bir atrium konumlandırılmıştır. Girişte bizi karşılayan spiral merdiven ve ortasında bulunan ağaçla yapının iç mekanına bir estetik katılması amaçlanmıştır.. Doğu kanadında ev halkının genel kullanımına hitap eden mahaller bulunurken, batı kanadında ise daha özel, davetlilerin vs. Kullanabileceği mahaller konumlandırılmıştır. Zemin katta bulunan oturma odası ve salon aynı zamanda geçirgen bir yapıya sahip olup, gerektiğinde dış mekanlara direkt olarak bağlanabilmektedir.

Birinci katta ise ev halkının bireysel ihtiyaçlarına hizmet edecek mahaller konumlandırılmıştır. Batı cephesi çocuk yatak odaları ve bu odaların ortak terasları bulunurken, Doğu cephesinde ebeveyn yatak odasının ortak terası ve çalışma alanı – kütüphanesi bulunmaktadır.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yapının deniz tarafına bakan cephesinde oluşturulan iç avlunun ve havuzun aynı zamanda yapıya sürdürülebilirlik anlamında olumlu etkileri olacaktır. Merdiven tarafına bakan cephede açılan açıklıklardan havuz yüzeyine temas ederek içeri giren hava, içeride ısındıktan sonra çatıda bulunan boşluktan çıkacak şekilde düşünülmüştür. Yapının cephesinde kullanılan açık renkli ve ısıl kütlesi yüksek olan taş materyal, yapının iklimlendirmesine olumlu katkıda bulunacaktır. Havuzun üstünü ve yapının bir kısmını örten saçak, güneşin olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı olacaktır. İç mekanda mahal bölmelerinin net duvarlarla ayrılmaması, iç mekanda hava sirkülasyonunu en üst seviyeye çıkarmıştır. Yapının çatısında bulunan güneş panelleri ile evin çeşitli bölümlerinde yenilebilir enerji kullanımı öngörülmüştür.

 

Etiketler

Bir cevap yazın