Honorable Mention, The Oasis Cultural Center, Uni.xyz Uluslararası Proje Yarışması

Honorable Mention, The Oasis Cultural Center, Uni.xyz Uluslararası Proje Yarışması

Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü tasarım atölyelerinden Atölye Düşledüşün öğrencileri Berfin Kangal ve Erol Üresin uni.xyz tarafından düzenlenen The Oasis Cultural Center Proje Yarışmasında mansiyon ödülü almıştır.

Gazi Üniversitesi tasarım atölyesi Atölye DüşleDüşün’ün ”seç+yarış” teması kapsamında öğretim görevlileri Pınar Dinç Kalaycı (koordinatör), Can Güngör ve Bolkar Açıkkol, araştırma görevlileri Gizem Özkan Üstün, Yusuf Bera Bilici, Mehmet Fetullah Özyıldırım ile çalışılmıştır.

Proje Raporu:

Proje konsepti kurgulanırken vaha kavramı, tasarımın vaha ile ilişkisi açısından incelenmiş ve bu bağlamda arazi yeşil sınırlar içinde bir su kütlesi olarak tasarlanmıştır. Aynı zamanda yeşil ve su unsurlarının bir arada kullanılması Fas kültüründe cenneti tasvir etmektedir. Bu yüzden proje adı cennet tasvirinden esinlenerek ”The Elysium” ismini almıştır.

Konsept olarak vaha içinde vaha yaratmak hedeflenmiştir. Bu kapsamda oluşturulan havuzlu avlular yeşil bahçelerle çevrilmiştir. Arazideki ağaçlara dokunmadan ve bu ağaçların sayısı arttırılarak avlulu geçişler tasarlanmıştır. Kültür merkezini deneyimleyen insanların mekanları deneyimlerken doğa ile etkileşime girebilmeleri için araziye yayılan bir kurgu izlenmiştir. Bu sayede misafirler dar sirkülasyon alanlarında vahayı deneyimleyerek mekanları keşfederler. Bu sirkülasyon alanlarının Fas kültüründeki dar sokak havasını yansıtabilmesi için kütleler yerleştirilmiştir. Bu kütleler arasındaki boşluklar ile doğal havalandırma sağlanarak göl manzarası oluşturulmuştur. Kütleler, Fas kültüründen ilham alınarak dikdörtgen ve kare formlarda tasarlanmıştır. Yapılar yerel ve sürdürülebilir bir malzeme olan sıkıştırılmış topraklarla oluşturulmuştur. Oluşturulan yarıkla çekilen misafirler, doğayla bütünleşir ve içeri girdiklerinde vaha içinde bir vaha deneyimlerler. Ayrıca girişten göle ulaşan aks ile göle ulaşım sağlanmaktadır.

Kütlelerde sürdürülebilirlik için düşük karbon emisyonlu sıkıştırılmış toprak kullanılmıştır. Sıkıştırılmış toprağın en önemli faydalarından biri, yüksek termal kütlesidir; gündüz ısıyı depolar ve geceleri dışarı verir. Bu, günlük sıcaklık değişimlerini telafi eder ve ayrıca klima ve ısıtma ihtiyacını azaltır. Aynı zamanda sahada oluşturulan hafriyattan elde edilerek ve bir takım işlemlerden geçirilerek elde edilerek ekonomik bir çözüm olmuştur. Avlunun açık kısımlarında gölgeleme elemanı olarak ahşap pergola sistemi tasarlanmıştır. Sirkülasyon alanlarının ve havuzun zemininde Fas kültüründe de kullanılan granit malzeme kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın