Harput Kongre ve Kültür Merkezi

2020-2021 Bahar Dönemi’nde Fırat Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü öğrencisi Onur Eryılmaz’ın, Doç. Dr. Betül Bektaş Ekici koordinatörlüğünde Bitirme Projesi kapsamında tasarladığı ‘Harput Kongre ve Kültür Merkezi’ projesi.

Konum itibari ile Harput gibi tarihi bir alada bulunan arazi, Harput’a giriş güzergahında bulunması, kendi içinde de tarihi Harput Ağa Cami, tarihi butik otel, tarihi konut ve tarihi Üç Lüleli çeşme yapılarıyla daha da önem kazanmaktadır. Tarihi alanla bütünlük sağlayan, kot yüksekliği ile çevresindeki tarihi dokuya tevazulu yaklaşım sergileyen, yeni tarihi yapıların çıkma ihtimali ve inşa sırasında zarar verilmesi nedeniyle derin kazıların yapılmadığı, topografyanın etkin kullanılarak yatayda yayılım gösteren tasarım anlayışı belirlenmiştir.

Harput’ta geçmişten günümüze kadar gelen kültürel değerler ve sosyal yaşantı içerisinde yapının doğal bir şekilde kendini bulması amaçlanmıştır. Dar sokaklar, insanların bu sokaklardan yürüyerek günlük sosyal yaşantılarını sürdürmeleri, kürsü başı etkinliğiyle bir arada bulunmaları, yaz aylarında çınar ağaçları altında oturularak edilen sohbetler; sokaklara yapılan çıkmalar, topografyaya uyum, kullanılan yerel malzemeler şehrin hem mimari hem de kültürel kimliğini oluşturan eylem ve ögelerdir. Sosyal yaşantı ve kent mimarisine ait elementlerin her biri kent izi olarak tanımlanmıştır. Geçmişte kent nasıl kullanılmaktaysa proje içerisinde de o işleyiş ve hissiyat günümüze aktarılmak istenmiştir.

Eski Harput silüeti üzerinden her meskenin oluşturduğu düşeyde ve yatayda gerçekleşen hareketliliğin bütünü projenin çıkış fikrini somutlaştırır. Bu hareketlilik kütlesel olarak yansıtılmış ve mevcut arazide de günümüzdeki Harput içerisinde kendine yer edinerek bölgede eskiden beri varmışçasına adapte olması amaçlanmıştır. Cephelerde eski Harput silüeti üzerindeki açıklıklar etüt edilip buradaki bütünlüğün, mekan kurgularına göre asimetrik yerleşmelerle yeniden kent hafızasında yer edindirilmesi hedeflenmiştir.

Sokak kavramı, yapı dışında tarihi alanlarla birleştirilerek yapı içerisinde de sokağın devam ettirilip sirkülasyon alanlarının sergi amaçlı kullanılması kurgulanmıştır. Atölyeden dışarı açılan sergi alanları burada üretilen ürünlerin sergisinde, mağazalar ise satışında faaliyet göstermektedir. Topografyaya adapte olan yapının batı yönünde bulunan açık seyir terası, Elazığ kent manzarasına yönlendirilerek kafe, restoran bölümleriyle ilişkilendirilmiş ve kullanıcılara daha keyifli zaman geçirme olanağı sunmuştur. Kütüphane ve idari mekanlar 1.katta yer almaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın