Gemma Gözlemevi

Gemma Gözlemevi, New Hampshire'da bir dağ tepesinde yer alıyor.

Granit çıkıntılarla karakterize edilmiş çalışma alanı, gökbilimsel incelemelerin engellenmemesi adına ışık kirliliğinin minimum olduğu “karanlık” bir yerde seçildi.

Gemma’nın tasarımı, kullanılabilir alanı maksimize eden, sentezlenmiş bir mimari biçimi tercih ederek geleneksel bir kubbe kullanımını reddediyor. Devamlılık gösteren kesimlerinin vermiş olduğu şekil, alandaki zemin formunu yansıtırken; kayalık zemin ile binanın temeli arasında taraçalı beton platformların yarattığı geçiş, doğal ve yapay peyzajı bütünleştiriyor.

Kilitlenerek eklemeli çinko kaplama, alan topoğrafyası ile binanın geometrisi arasında ara buluculuk yapıyor. Yapının boyutu ve rengi, gri granit çıkıntılar üzerinde maddesel bir ilişki uyandırırken, yapıdaki ısı aktarım kabiliyeti sıcaklık değişimlerinin yarattığı bozulmaları en aza indirgeyerek gökyüzü gözlemini kolaylaştırıyor.

Köknar kontrplak ile kaplanan iç mekan, sert çevre koşullarına karşı bir sığınak olarak yaratıldı. Bir araştırma ofisi, uyku ranzası ve ısıtma odasından oluşan birinci kat, iç/dış sıcaklık farklarının astronomik görüntülemeyi engelleyecek ısı girdapları oluşturmasını önlemek için izole edildi. 

Sarmal merdivenin yanında açılmış bir yarık, dış gözlem terasına açılıyor. Merdiven takip edildiğinde, kesik yüzeyli çıkma kulenin içinde yer alan, daha büyük bir teleskop ve bir dizi kamera ile donatılmış ana gözlem platformuna ulaşılıyor. Yüksek hassasiyette çalışan imalat tesislerinde sıkça kullanılan bir kurulum sayesinde, çıkma kule tek bir kişi tarafından elle döndürülebiliyor.

Teleskop ile gözlem için gökyüzüne açılan pencere, elle açılabilen sürgülü kapak olarak tasarlandı. Çinko kaplamanın köşesinde oluşturulan yarıktan elde edilen pencere ise, çıkma kule güneye yönlenen ana konumuna kilitli iken Kutup Yıldızı’nı çerçeveliyor.

Kaynak: V2COM

Etiketler

Bir cevap yazın