Fotoğrafçının Evi

Fotoğrafçının Evi

Çek mimarlık stüdyosu ValArch tarafından tasarlanan müstakil konut, sade çizgisiyle yaşam ve yaratıcılık mekanlarını harmanlıyor.

Yeşil alanla çevrili proje alanı Çekya’nın güneydoğusundaki Beskydy Peyzaj Koruma Bölgesi’nde bulunuyor. Çevrede, kırsala yerleşmiş 1970’lerden kalma konutları görmek mümkün.

Yapının tasarım stratejisi, çevredeki eski dönem yapılarla el değmemiş yeşil çayırlar arasında yumuşak bir geçiş oluşturmak olarak belirlenmiş. Bu strateji için stüdyo izleğini oluştururken doğal ve beşeri etmenlerden ipuçları almış. Doğal etmenlerden arazinin kıvrımları, beşeri etmenlerden halihazır yapı planları ve yol hattı örnek verilebilir.

Yapı birbiriyle dik açıyla buluşan iki farklı dikdörtgen kütleden meydana geliyor. Büyük olan hacim iki katlı ve beşik çatı ile örtünürken evin yatak odasını barındıran diğer hacim tek kattan oluşuyor ve çayırın yeşili hacmin çatısına erişip onu tamamen kaplıyor. Bu yarı çatı-yarı bahçe durumu ve çit kullanılmaması, evin çayıra gömülü görüntüsü artırarak kırsal bağlamla güçlü bir uyum yaratıyor.

Yapının zemin kotunda hem evin hem de fotoğraf stüdyosunun girişi olarak davranan bir boşluk, mutfak ve yaşam alanı mevcut. Yapının güney kanadında ise yatak odası ve ıslak hacimler uzanıyor.

Üst kotta yapının güney kanadı yeşil bir bahçeye dönüşürken, doğu-batı doğrultusunda uzanan hacim ise ikiye ayrılıyor. Bir yarısı bahçeye açılan kapısı ile fotoğraf stüdyosuna, diğer yarısı ise evde yaşayan çocuklara ayrılmış.

İki hacmin ortasında kalan avlu topoğrafyayla bir araya geliyor. Yaşam alanından açılan verandayla birlikte avlu tasarımcalara göre, evin “barış ve sükunet” köşesi haline geliyor.

Yapıda da kullanılan ahşap cephede de tekrar ederek beyaz sıvalı duvarlarla konutun sade ve minimal görüntüsünü tamamlıyor.

Etiketler

Bir cevap yazın