Eski Çarşı Kütüphanesi

Tayland Min Buri'de bulunan kütüphane, Case Studio'nun desteğiyle TYIN tegnestue Architects ve yerel halkın birlikte gerçekleştirdiği bir proje.

Eski Çarşı Kütüphanesi 100 yıllık bir çarşı binasında inşa edildi. Küçük bir kanala bakan mekan 3×9 metrelik bir alana sahip. Çatı ve duvarlar çok eski ve zayıf olduğu için yeni elemanlarla desteklenmiş.

Min Buri Köyü’ndeki en temel zorluk yağışlı sezonlardaki seller. Bu dönemlerde su zemin seviyesinin 50 cm yukarısına çıkabiliyor. Bunun çözümünü ise yaşam alanlarını suyun maksimum yükseldiği kotta tutmakta bulmuşlar. Bu yöntemle inşa edilen yeni merkez de sel dönemlerinde kullanılabiliyor.

Ana bölümdeki çatı yüksekliği sayesinde bir tavan arası yaratma fırsatı ortaya çıkmış ve kütüphane iki bölgeye ayrılmış: Bir taraf sizi yapı boyunca kitap raflarına yönlendirirken, diğer taraf sizi okuma ve diğer pasif aktiviteleri yapabileceğiniz çatı arasına götürüyor. Ana mekanda bir de küçük çalışma alanı bulunuyor. Köşedeki eski tuvalet yerine gelecek yılların üretkenliğini simgeleyen bir ağaç yerleştirilmiş. Arka bahçede ise güneşin etkilerinden korunmak için bir pergola mevcut.

Projede yerli ve geri dönüşüm malzemelerinin kullanılmasına önem verilmiş. Kitap rafları projede destekçi olarak yer alan CASE Studio Architects’in daha önceki projelerinde kullandığı ahşap kutulardan yapılmış ve kaplama malzemesi de yakın çevrede bulunan eski ve çürümüş tahta parçaları kullanılarak imal edilmiş. İç strüktürde kullanılan ahşabın hem yük taşıyabilmesi hem de belli mesafeleri geçebilesi için yüksek kalitede olmasına dikkat edilmiş ve orda bulunan ikinci el ahşap atölyesinden satın alınmış.

Projenin tasarımından inşa edilişine kadar tüm sürece Min Buri sakinleri de dahil olmuş. Yapılan toplantılarda çizimler, modeller üzerinden tartışılırken, halkın geçmiş, şimdi ve geleceklerine dair görüşleri göz önüne alınmış ve köylülerin içinde bulunduğu koşullar anlaşılmaya çalışılmış.

Proje somutlaşınca ve inşaat başlayınca yetişkin halk da sürece dahil olmuş ve her gün düzenli bir grup çalışmaya başlamış. TYIN için bu proje sadece bir kütüphanenin yenilenmesi konusu değil, aynı zamanda o köydeki tutkunun güçlenmesi. Yenileme, halkın yerel ve ucuz malzemeyle kendi başına neler yapabileceklerinin bir göstergesi.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın