Edirnekapı’da Gençlik Merkezi Tasarımı

Edirnekapı’da Gençlik Merkezi Tasarımı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Fevzi Kurşun tarafından, MIM202 kapsamında Öğr. Gör. İbrahim Hakkı Yiğit yürütücülüğünde hazırlanan Gençlik Merkezi projesi.

2019 Bahar Dönemi, 2. Sınıf, Mimari Tasarım 2

Tarihi çevrede yen yapı projesi tasarlanması amacı ile yola çıkılmıştır. Edirnekapı surlarının dibinde, şu an da İski tarafından kullanılan nitelikli binaların bulunduğu parselde ‘Gençlik Merkezi ‘tasarlanmıştır.

Proje tasarlanırken özellikle tarihi sur ve çevreyle olan uyumu ve ilişkisi tasarımda belirleyici olmuştur. Çevreyle uyumu dikkate alındığında ilk olarak dolu boş ilişkisi dikkate alınmıştır. Parçalı kütlelerin birbirleriyle ilişki kurmasıyla parçalı bir bütün elde edilmiştir. Çevreyi ve özellikle surları yok saymayan, onlara saygı duyan bir tasarım amaçlanmıştır. Gençlik Merkezi projesinde malzeme kullanımı da çevre açısından büyük önem taşımıştır. Projede zemin kat duvarları taşla kaplanmıştır. Üst kat duvarlarında ise gülkurusu rengi taraklı mozaik sıva tercih edilmiştir. Renk seçiminde surlarda kullanılan horasan harcı rengi etkili olmuştur.

Gençlik Merkezi sadece gençlere açık olup çevreye kapalı bir yapı olarak düşünülmemiştir. Projenin surların olduğu tarafı daha kamusal olarak tasarlanmıştır. Bu kısımda bir açık hava sineması ve restoran bulunmakta. Bu gibi sosyal mekanlarla surun olduğu yol canlandırılmak ve atıl kalması önlenmek istenmiştir. Bu sayede güvenliksiz görülen bu bölgenin her saat güvenli hale getirilmesi amaçlanmıştır. Projede kayıtlı kullanıcılara özel workshop alanları oluşturulmuştur. Bu workshoplar içerik olarak günümüzde rağbet gören ve ihtiyaç olan yapay zekâ, robotik, yazılım ve bilişim gibi alanların yanı sıra ahşap ve çizim atölyesi gibi sanatsal ve sosyal donatılar olarak düşünülmüştür. Bunların yanı sıra konuşmalar ve etkinlikler için birçok amaçlı salon tasarlanmıştır. Projenin geçmişe saygı duyan ve koruyan yaklaşımı nedeniyle şu an İski tarafından kullanılan nitelikli binalarla ilişki kurulmuştur. İdari, sosyal mekanlar ve birde kafe barındırması planlanan bu binalara iki tene geçiş koyulmuştur. Geçişlerde bir tanesi restorandan var olan binadaki kafeye bağlanmakta ve yine restoran ve kafenin bir parçası olarak kullanılabilmektedir. Bu geçiş alanı geçirgen bir yapıya sahip olduğu için restoranla birlikte sur manzaralı vakit geçirilebilecek sosyal bir alana dönüşmüştür. Gençlik Merkezinde en çok ihtiyaç duyulacağı düşünülen bir orta avlu tasarlanmıştır. Bu avluda açık hava sineması, oturma alanları ve süs havuzu gibi donatılar yer almaktadır. Diğer geçiş koridoru ise workshoplardan, var olan binalarda ki dinlenme-kafe bölümüne bağlanmaktadır.

Projede başlıca düşünce etrafındakileri koruyan ve saygı duyan bir tasarım olmasıdır. Edirnekapı’ da ki özgün tarihi surlara, dokuya ve malzemelere uyan bir tasarım hedeflenmiştir. Nitelikli binaların korunması ve projeye dahil edilmesiyle bölgenin canlanması ve güvenli bir merkez olması amaçlanmıştır.

Etiketler

2 yorum

Bir yanıt yazın