Diogene

Vitra Campus Renzo Piano Pavillion
Resmi orijinal boyutunda göster

Vitra Campus Renzo Piano Pavillion
Resmi orijinal boyutunda göster

Ausstellung Prototyp Diogene
Resmi orijinal boyutunda göster

Ausstellung Prototyp Diogene
Resmi orijinal boyutunda göster

Ausstellung Prototyp Diogene
Resmi orijinal boyutunda göster

Ausstellung Prototyp Diogene
Resmi orijinal boyutunda göster

Diogene

Renzo Piano Building Workshop'ın geliştirdiği, en küçük yaşam birimini üretmeyi hedefleyen proje; yeni geliştirilen teknolojilerin akıllıca kullanımıyla, konforlu bir yaşam için harcanan enerjiyi en aza indirmeyi hedefliyor.

Bu yüzyılı şekillendiren önemli bir buluş şu ki: Dünya hassas bir gezegen ve kaynaklar sonsuz değil.
Acil durumlarda kullanılabilecek, mümkün olan en küçük barınağı üretme fikri, küçük ölçekte çalışan, kendi kendine yeten ve sürdürülebilir…
Sadece doğal enerji kaynaklarını kullanan küçük bir yaşam birimi…
Bu günlerde enerji çok önemli bir konu ve mimarlık daha fazla bu enerjiyi boşa harcayamaz.

Renzo Piano

 

Diyojen:

Sinope* şehrinde yaşayan, kinik yunan filozofu Diyojen** “Ben bir dünya vatandaşıyım.” diyen ilk kişi olarak bilinir. Diyojen’in felsefi görüşü insana ait gerçeğin ve hakiki erdemin aranmasına dayanır ki bu insan her türlü yapay olgudan kendini ayırmış kişidir.

Diojen üstünde eski ve yırtık kıyafetlerle dolaşır ve bir şarap fıçısı içinde yaşar; elinde bir lambayla dolaşır ve “O insanı arıyorum.” diyerek sokakları dolaşır.

Proje:

Minimum ev birimi Diojen tamamlanmadan önce; alanların ve birleşenlerin daha ergonomik, işlevsel ve sürdürülebilir olması için pek çok farklı teknoloji ve yerleşim biçimi denendi. Ahşap panellerin duvar, zemin ve ayırıcı elemanlar üretmede kullanıldığı yenilikçi ve dinamik bir inşa sistemi benimsendi. Kullanılan XLAM panelleri sedir ağacından üç katmanın üst üste getirilmesiyle üretildi. Panellerin katmanlı yapısı malzemeye yüksek performans, sağlamlık ve bükülmezlik sağladı ve malzemeyi yapısal amaçlarla kullanılabilecek hale getirdi.

İzole edilmiş vakum paneller kabuğa eklenerek, ince malzemeden üretilen evin kullanıcılarına maksinum konfor sağlandı.

Transsolar gerekli teknolojiyi geliştirerek Diyojen’i kendine yetebilir hale getirdi.

Diyojen, vakum panelleri ve üç kat camlı pencereleriyle oluşabilecek termal köprüleri en aza indiriyor. Güneş pili, güneş panelleri ve jeotermal ısı pompası kullanan birim yağmur suyunu toplayıp yeniden kullanıyor. Ev aynı zamanda düşük enerji kulanımlı aydınlatmaya, su kaybına engel olan tuvalete ve az su kullanan duşa da sahip.

Evin depolama alanları, servis bölümüyle yaşam bölümünü ayıran duvarın içine bölmeler yerleştirilerek çözüldü. Yatak, oturma birimi ve masa olarak kullanılacak modilyalar ise katlanabilir tasarlandı.

 

*Sinope, Sinop şehrinin eski ismi.

**Diojen (Diogenes) Sinope’de doğmuş ve Yunanistan’ın Korint kasabasında ölmüş Yunan filozofu (412-323 MÖ).

Etiketler

Bir yanıt yazın