Concordia Design Wrocław

Wrocław Polonya’da bulunan 19’uncu yüzyıldan kalma koruma altında bir binanın ortak çalışma alanları, etkinlik salonu, yemek salonu, kafe ve çatı terası gibi karma kullanımlar ile yeniden işlevlendirilmesi işini kapsayan Concordia Design projesi MVRDV tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, mevcut binanın hem İkinci Dünya Savaşı esnasında, üzerinde bulunduğu Słodowa Adası’nda ayakta kalan tek yapı olması; hem de günümüzde Wrocław’da yaşayan ilerici düşünceli gençlerin buluşma noktası haline gelmiş olmasını dikkate alarak, arkası olmayan, her iki cephesinden de ziyaretçileri davet eden bir yapı tasarlamış.

Tasarımda zaman, ikilik ve dönüşümü temsil eden Romalı tanrı Janus’tan esinlenilmiş. Yapı, plan şeması, hacimleri ve cepheleri ile bir çeşit simetriye sahip ancak yapının direkt korunmuş olan “resmi” cephesi ve yeni cephesi arasında, simetriye rağmen belirgin farklar kurgulanmış. Tarihi cephede, açıkta bırakılmış eski tuğla duvarlar kafeye açılırken, yeni cephe parka bakıyor ve yemek salonuna açılıyor. Üç kat yüksekliğindeki yeni cam cephe, transparan, modern, davetkar biçimde tasarlanmış. Tarihi yapıya yapılan ek, eski yapıyı ve çatı hattını koruyor. Ek yapının pencere açıklıkları tarihi yapının cephesine uyumlu olmakla birlikte, eski cepheden yenisine doğru genişliyor ve daha geçirgen hale geliyor.

Girişinde bulunan kafe ve yemek salonu haricinde, üst katlarda 4.500 metrekare alana yayınlan ortak çalışma ofisleri ve en üst katta ise cam duvarlar ile çevrili, kent manzaralı sahip bir teras da mevcut.

Etiketler

Bir cevap yazın