Charles Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi

Charles Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi

Kuba & Pilař architekti tarafından tasarlanan, Prag’da bulunan, Charles Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi'nin yeni idari binası eski bir kantin yapısından dönüştürüldü.

Aslen, mimar Karel Prager’in tasarımı olan kantin ve yurt binaları, Vltava Nehri kıyısında, inşaatı yarım kalmış bir üniversite kampüsünün içinde yer alıyor. Kantin hiçbir zaman amaçlandığı gibi kullanılamamış. 1980’lerde yapılan bu bina, döşeme kaldırma yöntemli inşaat tekniğiyle yapılmış ve merkezi kare bir yerleşime sahip. İnşa edildiği döneme göre tartışılmaz bir mimari niteliğe sahip olan bu yapının, fakültenin yeni ihtiyaçlarını karşılamak için köklü bir değişime ihtiyacı olmuş.

Dönüşüm projesi, orijinal kantin binasının biçimini, yüksekliğini ve oranlarını koruyor. Ana müdahale, merkezde gün ışığının çatı pencerelerinin kirişleri arasından içeri alınmasıyla yukarıdan aydınlatılan büyük bir salon oluşturmak olmuş. Salon, binanın üç katını da mekansal olarak birbirine bağlıyor ve fakültenin sosyal merkezi olarak çalışıyor. Yükseltilmiş giriş, iki farklı merdivenle tüm katların bağlanmasını sağlıyor. Salonun çevresi boyunca bulunan konsollu galeriler, seminer odalarına, öğretmen ofislerine ve yangın merdiveni ile iki asansöre alan sağlıyor. Salonun en alt katı büyük ortak ders amfileri, oditoryum, fakülte kütüphanesi ve dekanlığı barındırıyor.

İç mekan malzemelerinde genel olarak ince metal tavan ağı, siyah zemin şapı, beyaz ahşap elemanlar ve brüt beton kullanılmış. Alanda mobilya olarak turuncu renkte değişken yerleştirilebilen oturma elemanları bulunuyor.

Dış cam, binanın hemen yakınındaki altı şeritli çevre yolundan gelen gürültüye karşı etkili bir akustik koruma olacak şekilde tasarlanmış. Çift cidarlı cephe, doğal havalandırmaya ve iç mekanın güneşten korunmasına izin veriyor. Yuvarlak cam köşeler, orijinal mimariye atıfta bulunuyor.

Kantinin dönüştürülmesi, ortak bir zemini paylaşan iki yüksek katlı yatakhane binasını da içeren büyük kompleksin yenilenmesinin bir parçası. Açık alanların, ulaşım yollarının ve yeşilliklerin tamamlanmasının inşaatın bir sonraki aşamasında ele alınması planlanıyor.

Faculty of Humanities, Charles University (Kuba & Pilař architekti)

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Arkitera (@arkitera)’in paylaştığı bir gönderi

Etiketler

Bir cevap yazın