Crous Üniversitesi Yemekhane Binası

Crous Üniversitesi Yemekhane Binası

Fransa’nın Cergy-Pontoise kasabasında bulunan üniversitenin bir parkın içinde bulunan mevcut yemekhane yapısı Graal Architecture tarafından yenilendi.

1993 yılında François Mitterrand Parkı’nda inşa edilen yemekhane binası geniş bir kamusal alan olan parka erişimi ile ayrıcalıklı bir konuma sahip. Ancak, binanın çevreyle olan bağlantı kopukluğu ve topografyaya gömülü hacmi nedeniyle kolaylıkla algılanamaması, yenileme projesinin geliştirilmesinde ana etken olmuş.

Graal ekibi, bu gözlemlere dayanarak peyzajın ve bağlamın niteliklerini sahiplenen ve böylelikle parkın güçlü bir bileşeni haline gelen bir yapı tasarlamayı hedeflemiş. Dayanıklı, prefabrike beton kabuğu ve esnek yapı sistemi ile orijinal binanın içsel niteliklerini vurgulama arzusu, ikili bir program geliştirilmesine neden olmuş: Yemekhanenin geniş kapsamlı yenilenmesi ve mekân çeşitliliği sağlayacak olan üst kattaki ek yapı tasarımı.

Bahçe katı, parkın kuzey tarafına açılan ve arka kısmında mutfakları barındıran yemek odasını içeriyor. Yemek alanlarına daha fazla ışık ve manzara getirmek ve kullanımları zenginleştirmek için iç ve dış arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, mevcut yapıya yapılan müdahalelerin ve tasarımın ana eksenini oluşturuyor.

Bu hedeflerden yola çıkılarak cephedeki açıklıklar genişletilmiş ve yeni camlı cephe, parktan daha görünür girişler oluşturmaya imkân vermiş. İç mekân, dinlenme, yemek ve mutfak alanları olmak üzere üç bölgeye ayrılmış. Özellikle cephenin yeni şeffaflığı, iç ve dış arasında dinamik bir eşik yaratılmasını sağlamış.

Tasarımcılar, yemek alanının boyutlarını ve düşük tavan yüksekliğini göz önünde bulundurarak ferah ve geniş bir atmosfer yaratacak malzemeler tercih etmiş. Açık gri zemin, yeşil derzli parlak beyaz karolar, metal elemanlar ve akustik bölmeler ile alanının esnekliğinin ve okunabilirliğinin artırılması amaçlanmış.

Metal elemanlarla oluşturulmuş tonoz, daha samimi bir yemek alanı sağlarken iki orijinal merdivenin algısını güçlendirmiş. Tüm bu mekân dizileri, kullanıcıların alanı kullanmanın farklı yollarını net bir şekilde belirlemesini sağlamış. Bir bistro ve bir idari alan, bu geniş ve aydınlık alanı tamamlarken, tüm mutfak alanı ise yeniden yapılandırılmış.

Özgün yapıya yapılan müdahaleler, yapının kendine has niteliklerine dayandırılmış ve üst kattaki eklentinin restoranın kaidesine konumlandırılması, ana çerçevenin sürekliliğini sağlamış. Zemin katı oluşturan mevcut hacme yanıt olarak üst kat, parkın ve ağaçlık alanların manzarasını sunuyor. Esnekliği ve konumlandırması, akışları yönlendirmesine, mevcut girişleri ifade etmesine ve yerleştirildiği geniş terasın kullanımı için yeni olanaklar sunmasına olanak tanıyor.

Kontrplak panellerden oluşan bu mütevazı fast-food alanı, galvanizli çelik çerçeve tarafından desteklenen ve oluklu paslanmaz çelik levhadan yapılmış çatısı ile parka uzanıyor. Yemekhanenin farklı bölümleri arasında birleştirici bir unsur haline gelerek mimari bütünlüğü sağlarken çatısı ile kentsel ölçekte varlığını ortaya koyuyor.

Sade ve ekonomik tasarımı ile proje, mevcut bina üzerindeki çalışmanın sıradan bir programın yeniden düzenlenmesine nasıl eşlik ettiğini gösteriyor. Mimari aracılığıyla kullanımların yeniden yorumlanmasına dair bir örnek oluşturuyor.

Crous University Refectory in Cergy (Graal architecture)

Etiketler

Bir cevap yazın