Bornova Fikir ve İfade Platformu

DEÜ Mimarlık Bölümü 2014-2015 güz dönemi 4501 kodlu tasarım stüdyosunun ana temasını ''Oyun ve ...'' temasının mimari projeler aracılığıyla nasıl ele alınacağı, yorumlanacağı ya da geliştirileceği sorgusu oluşturmaktadır.

Oyun yaratıcılığı, hareketi, arzuları, özgürlüğü, çatışmaları barındıran bir keşif ve üretim pratiğidir. Gündelik hayattan ayrılarak kendi zamanını sınırlarını, düzenini ve mekanını tanımlar. Bu mekan oyuncuların uzlaşım ve paylaşım zeminidir. Çıkar ve yarar amacı güdülmez.

Ve… bu zemin kentte kentliyle buluşup farklı eylemlere/durumlara/nesnelere/kavramlara eklemlendiğinde sayısız senaryo kurgulanacaktır. Senaryolar ”oyun” eyleminin barındırdığı niteliklerin çokluğu, değişkenliği ve potansiyeli ile çeşitlenecektir. Her senaryo kendi uzamını yaratacaktır.

Oyun kendini ifade etme biçimidir. Oyun bir paylaşım platformudur. 

Oyun ve İfade… 

Bornova Fikir ve İfade Platformu, fikirleri olan İzmirlilerin buluşma ortamıdır. Kentliler; fikir kulüpleri ve ifade dernekleri tarafından  düzenlenen etkinliklerde, fikirlerini gündeme getirirler, ifade ederler.

Arazinin Bornava’da seçilmesinin nedeni, kentin farklı demagojik grupları barındırmasıyla beraber ortaya çıkan ifade potansiyelini içermesidir. Yapılan analizler doğrultusunda alanda keşfedilen bir çok ifade yönteminden biri boyama sanatı. Bornova’da bir çok grup fikirlerini; boyayarak, yazarak, grafitilerle, afişlerle ifade ediyor. Bahsi geçen bu gruplardan bir kaçının ifade eylemlerini irdeleme şansı buldum. Öncelikle aynı fikir etrafında toplanan fikirdaşların ilk işi bir ”çatı” bulmak. Bornava’da bunun için bir çok kulüp ve dernek kurulmuş. Bu çatılar fikirdaşların, sonsuz fikirler üretebildiği yerler. Konuşarak, tartışarak, aktararak çığ gibi büyüyen fikirlerin artık beyinlerden fışkırma vakti gelir. Şimdi ihtiyaç olan biraz açık mekan, biraz kalabalık…  

Mustafa Kemal Caddesi ve Küçük Park arasındaki yoğun aks üzerindeki konumu ile arazi, kuzeyinde bulunan meydandan gelen kalabalığı güney batısındaki parka akıtmak için birebir. Bahsi geçen akış eksi kotta tasarlanan avludan geçerek mümkün kılındı. Bu kalabalık oradan geçerken, geçip giderken bir şeyler görmeliydi; kendini ifade etmek isteyen insanları ve fikirlerini. Avluda tasarlanan ve adına boya küpü denilen kütle gerek formuyla gerek ölçeğiyle bu kalabalıkta dikkatleri üzerine topladı. Avluya dönük dernekler ve kulüpler ve de birkaçının beraber kullandığı teraslardan avludaki kalabalığa hitap edilebilir, hazırlanan tüm ürünler boya küpünde sergilenebilir.

Gündelik hayatta görüldüğü gibi ifade, en kalabalık kamusal ortamlarda gerçekleşir. Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Karşıyaka Çarşı, İstiklal Caddesi, Taksim gibi örnekleri, birer ifade platformu yapan, kalabalığa hitap ediyor olmasıdır. Bu örneklerde görüyoruz ki, kalabalığı çeken ticari mekanlar ve bu mekanların getirdiği komplike ilişkiler, eylemler, mekanı tam da insanların kendini ifade edebileceği bir platform haline getiriyor.

Bu doğrultuda; tasarlanan ifade platformunun zemin kat kullanımı ticari mekanlarla zenginleştirilerek bu platform adeta bir çarşıya dönüştürüldü: Düşünce Çarşısı…

Etiketler

Bir yanıt yazın