Bata Ayakkabı Fabrikası Dönüşüm Projesi

Kanada'nın Batawa kentinin girişinde bulunan eski Bata Ayakkabı Fabrikası, Quadrangle Architects ve Dubbeldam Architecture + Design iş birliğiyle karma kullanımlı konut ve ticari bir yapıya dönüştürüldü.

En parlak döneminde 1.900’e yakın kişiye istihdam sağlayan fabrika tesisi iki okul, iki kilise ve spor tesislerini kapsıyormuş. Yeni tasarımın ana fikri eski fabrikanın topluma hizmet eden yeni ve hayati bir tesise dönüştürülmesi olmuş. Projede yerel işletmelere kiralanabilir zemin kat ticari alanlara ev sahipliği yapacak şekilde planlanmış. İkinci katta eğitim ve açık oyun alanı olan bir gündüz bakım evi yer alırken, üst üç kat ise 47 lüks kiralık konut birimi olarak tasarlanmış. Konut birimleri, küçük ve büyük ailelerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde farklı ölçeklerde oluşturulmuş. Bir topluluk merkezi oluşturmak amacıyla bina, bir sergi / topluluk alanı ve ikinci kattaki toplantılar ve dersler için çok amaçlı odalar ve erişilebilir bir çatı terası dahil olmak üzere hem sakinlere hem de genel olarak topluluğa açık olanaklar sunuyor.

Fabrika ve içinde bulunduğu uydu kentin geliştiricisi Sonja Bata’nın binayı sürdürülebilir bir mimari modeli olarak görme vizyonuyla uyumlu olarak yenilenen yapıda, 1939’daki orijinal beton strüktür korunurken, yeni modern malzemeler de kullanılmış. Tarihi yapının waffle döşemeleri ve geniş açıklıkları korunarak, 3,6 metrelik tavan yüksekliğine sahip ve bol doğal ışık alan konut birimleri oluşturulmuş. Cephede, fabrikanın orijinal görünümünü yansıtan yeni cam ve tuğla kaplamalara yer verilirken ve her bölüme konsol balkonlar eklenmiş. Saçaklar ve balkondaki ahşap kaplama, doğal sıcaklık ve belirgin bir Kanada vurgusuyla, dış cephenin endüstriyel karakterini yumuşatmış. Giriş saçağından lobi tavanına ve üst kat asansör lobilerine kadar uzanan ahşap paneller, çeşitli mekanları birbirine bağlıyor.

Giriş katındaki kamusal alanlar ile merdiven basamaklarında kullanılan yeni terrazzo döşeme, binanın orijinal haline uyum sağlarken aynı zamanda yüksek trafikli bir alan için dayanıklılık sağlıyor. Lobi, orijinal yapıya saygı olarak eski brüt beton kolonun etrafını saran heykelsi bir çelik merdivenin içine yerleştiği iki kat yüksekliğinde bir açıklığa sahip.

Binanın ısıtma ve soğutma sistemleri, park alanının altında 180 metre derinliğe yerleştirilmiş 63 delikten oluşan jeotermal enerji kaynağı ile çalışıyor. Yapıdaki aktif enerji etkin sistemler, hava geçirmez bina kabuğu ve otomatik pencereler gibi pasif sistemler ile birlikte çalışıyor. Bununla birlikte, yapıya eklenen tüm yeni malzemeler, uzun ömürlü, dayanıklı ve çevre dostu özelliklerle olabildiğince sürdürülebilir olacak şekilde seçilmiş.

Etiketler

Bir cevap yazın