Audi Auto Showroom

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık Ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü 4. sınıf öğrencisi Şeyma Ekmekci tarafından, Dr.Öğr. Üyesi Aslı Ağırbaş yürütücülüğünde hazırlanan 2018-2019 Güz Dönemi MIM401E Auto Showroom projesi.

Proje Lokasyonu:

Proje alanı olarak İstanbul İstinye bölgesi seçilmiştir.

Projenin Belirlenme Süreci

Konsepti belirlerken Audi ambleminden ilham alarak yapının ana akslarını ve formunu tasarladım. Projede dairelerden yaylara, yaylardan ise eğrilere dönüşen bir tasarım süreci var. Audi ambleminde bulanan dairelerin kesişimlerinden elde ettiğim yayları kullanarak planda sirkülasyonları, bu yayları strüktür sisteminde çelik makaslara dönüştürerek ise genel formumu belirlemiş oldum. Formu oluştururken dairelerin kesişimlerinden yola çıkmamın sebebi; Audi ambleminin taşımış olduğu anlamdan kaynaklanmaktadır. Audi amblemi; “Auto Union” yani araçların birliği anlamını ifade eder. Bende bu anlamı yorumlayarak yapıya yansıtmaya çalıştım. Showroom alanı, sergi alanı, çekirdek, satış ve yönetim birimleri gibi farklı fonksiyonların ‘birliğini’ ve bu birliğin geniş açıklıklı bir sistemle örtülmesini amaçladım.

Audi’nin Latince kelime anlamı ise “Dinlemek”tir. Yapıyı tasarlarken insanların showroom içerisinde gezdiklerinde yapıyı dinlemelerini ve bu yapıyı hissetmelerini istedim. Bunu gerçekleştirirken bende arazi çevresindeki dili dinleyerek bazı eğrileri referans aldım. Çünkü benim için önemli olan tasarladığım geniş açıklıklı yapının hem ait olduğu markayı temsil etmesi hem de konumlandığı arazi ile bütünlük sağlamasıydı.

Strüktür Sistemi ve Çatı Tasarımı

Sistem dairesel çelik makasların eğimli kolonlara taşıtılması şeklinde çözülüyor. Çelik makaslar 10cm yarıçapındaki çelik kuşak elemanlarla destekleniyor. Farklı açıklıklar geçen bu makasların dolayısıyla kolon yükseklikleri de birbirinden farklı. Çatıda oluşturduğum eğrisel formla yapıya hareket ve dinamizim katmayı amaçladım. Çatıda ki hareket biraz da buranın showroom olmasından kaynaklanıyor; arabanın verdiği ivme ve dinamizm hissinin binaya yansıtılması için. Işığın showroomun diğer kısımlarına kırılarak girmesi için ise belirli mekanların üzerlerine aydınlıklar ekledim.

Çatı Detayı

Çatı detayında nemlenen havanın ısı yalıtımını ıslatmaması için buhar kesiciyi ısı yalıtımının üzerine yerleştirdim. Buhar kesicinin üzerinde hava boşluğu için bir alan bıraktım. Çatının ucunda da eaves vent denilen çatının hava almasına yarayan boşluklar var. Bu hava çatının tepe noktalarından ufak çatı bacaları ile dışarı atılır.

Etiketler

Bir yanıt yazın