Arkvista Apartmanı

Arkvista Apartmanı

Arkvista apartmanı İstanbul’un bir zamanlar yazlık olarak kullanılan semtlerinden biri olan Caddebostan’da bulunuyor.

Projenin tasarımcısı ArkiZON Mimarlık anlatıyor:

Semt yıllar içinde dönüşüm geçirmiş ve bugünkü sakin yerleşim yeri görünümünü almıştır. Bugün­lerde Caddebostan ve çevresin­deki semtler bir başka dönüşümün içinden geçmektedir. Eskiyen ve depreme dayanıksız binaları yenilemek amacıyla başlanan kentsel dönüşüm hareketi kapsamında tasarlanan, eski adıyla Sema yeni adıyla Arkvista apartmanı günü­müz çağdaş mimarlığının izlerini semte taşıyarak dönemin izini bırakan yapılardan biri olmuştur.

Bina ana sahil aksının bir arka parselinde yer alan dikdörtgen bir arsaya sahiptir. Bu yüzden binanın geniş cephesi dar bir ara sokağa bakarken, dar cephesi Cemil Topu­zlu Caddesi’nin yoğun trafiğine ve 4. kattan itibaren adaların da içinde bulunduğu bir deniz manzarasına bakmaktadır. Böylece dar ceph­esinde geniş bir vistaya sahip binanın plan şeması ön tarafta geniş bir balkon ve salon arkaya doğru mutfak, odalar ve banyoların yerleştirilmesiyle katta tek daire olarak planlanmıştır. Balkonların bulunduğu denize bakan cephe yansıyan güneş ışığının hareketinin gözlemlenebileceği, bütün cepheyi dikey olarak kat eden tek bir çizginin hareketiyle şekillenmiştir. Bu çizginin geçtiği hatta balkon noktasal olarak geriye çekilmiş böyl­ece bu hareket plana da yansımıştır. Her katta benzersiz ve kendine özgü kırıklı bir plan şeması yaratan bu hareket, yeterli büyüklüğe sa­hip balkonların kullanım alanlarını daraltmamıştır. Binanın bostancıya doğru tüm sahil hattından algılanan geniş cephesi genişliğinin yumuşatılması amacıyla dar dikey panellerle bölünmüştür. Bu pan­eller on dört kat boyunca devam etmekte ve giriş katında da kesil­meyerek yere basmaktadırlar.

Malzeme olarak gökyüzünü yansıtan paslanmaz görünümlü alucobond malzeme ile hafifliği nedeniyle kalesinterflex taş görünümlü paneller kullanılmıştır. On dört katlı binanın yüksekliğini dengelemek amacıyla dikey pan­eller her üç katta bir yatay alucobond elemanlarla kesintiye uğratılmıştır. Peyzajda aralarında çimlerin yeşerdiği taş bloklar kullanılmış ve bahçe yoğun yeşil alan olarak bırakılmıştır. Parselle sokak arasına kamusal alanı baskılayan yüksek bir duvar yapılmamıştır. Sınır bitkilerle çizilmiş böylece apartman girişi sokağın görsel bir parçası olmuştur.

Etiketler

3 yorum

  • klondike-banks says:

    Selamlar, proje çok nitelikli ve iyi bir proje olmuş umarım yerine gidip aslını görme şansı bulurum. Merak ettiğim konu ise projenin yapım yılı olarak 2014 yılı gözüküyor. Projenin planlarına baktığımızda, 16,5katlı bir bina olmasına rağmen (tahminen bina yüksekliği 45- 48m gibi olduğunu farzediyorum) bina ana merdiveninin dengelenmiş merdiven olduğu görülmekte. Yangın yönetmeliği hükümlerine göre 2014 yılında yapılmış bir projede bu durum nasıl bu şekilde yorumlanabiliyor? Bina yüksekliğinin 30,50 – 50,50m aralığında olduğu dolayısıyla 2 kaçış merdiveni olması gerektiği, bina yüksekliği 15,50 den fazla olan yapılarda ise dengelenmiş kaçış merdivenine izin verilmemesi gerektiği hükümlerde açıkken, bu durumu görmek beni şaşırttı. Konu ile ilgili bilmediğim bir şey olabilir düşüncesiyle değerli yorumlarınızı bekliyorum.

  • fatih-dag1 says:

    Tek daire olması dolayısı ile dengelenmiş ana merdiven çizilebilir.

  • sami-metin-uludogan1 says:

    Bu projede olduğu gibi yapı iskanı alındıktan sonra yangın güvenlik holünün ebeveyn banyosuna dönüştürülmesi durumunu anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. Yapının mimarı bu kadar mı kullanıcılara olan sorumluluğunu bir kenara bırakabilir, hayret edilesi doğrusu…

Bir cevap yazın