Antrepo ZZ21 Dönüşüm Projesi

Firm Architects tarafından bir ofis yapısına dönüştürülen 215 metrekarelik, 120 yıllık eski endüstri yapısı Rotterdam limanının en yoğun bölgelerinden birinde yer alıyor.

Kuzeye bakan, çok az penceresi olan bu yapının aydınlık ve kullanılabilir bir ofis ortamına dönüştürülebilmesi, işverenin açık fikirliliği ve mimarın tutkularının bir araya gelmesi ile mümkün olmuş.

Nitekim, mimarlar tasarıma yapının cephesinden elde edilebilecek azami miktar ve boyutta açıklıkları keşfederek başlamış. Koruma kurulundan da onay alarak dönüştürülen yapının cephesinde oluşturulan yeni açıklıkların yanı sıra tasarımcılar, iç mekanı depo yapısının kabuğundan kopuk, bağımsız bir iç mekan kurmaya karar vermiş. Yeni ofis hacminin dış duvarlardan koparılması ikili bir amaca hizmet ediyor: Bu eksiltme durumu hem mimari bir zıtlık oluşturuyor hem de kuzey cephesinin tümünü kat eden ve her iki kata da eşit doğal ışık yayılmasını sağlayan cam zemine yer açıyor. Işığın mekan içine eşit dağıtılması için ayrıca, iki katında da duvarlarına aynalar yerleştirilmiş.

Eskiden eksilterek yeniyi üretmek gibi bir tasarım prensibi ile tasarlanan ofis yapısında kullanılan malzemeler de bu fikri destekler biçimde seçilmiş. Yeni mekanın alüminyum duvar panelleri ve paslanmaz çelik mutfak, yapının endüstriyel geçmişini pekiştirirken ofis alanlarında kullanılan ahşap paneller ise çalışma alanları için doğru akustik şartların sağlanması için kullanılmış.

Etiketler

Bir cevap yazın