Antalya Kent Müzesi ve Araştırmaları Merkezi Öğrenci Projesi

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Mahir Karagöz'ün Proje VI kapsamında Mimar Onur Kurt danışmanlığında hazırladığı müze projesi.

Antalya Muratpaşa ilçesindeki Karaalioğlu ile aynı lokasyonda bulunan eski stadyum arazisinde tasarlanan müzenin tasarımı 4 temel kriter üzerinde şekillenmiştir.

1- PROJE ALANI İLE KARAALİOĞLU PARKI UYUMU:

Tasarımda oluşturulan form ve yönlenme ile Karaalioğlu parkı yeşili ve proje açık alanı bütünleştirilmek istenmiştir.

2- ANTALYA’NIN ANLATILMASI:

Katman Fikri: Antalya bir çok katmanın bulunduğu şehir konumundadır. Projeye başlarken belirlenen katmanlarla Antalya’nın anlatılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda 4 katman belirlenmiştir.

  • Antik dönem(antik kentler)
  • İmparatorluk dönemi(Kaleiçi)
  • Günümüz Antalya(mevcut durum)
  • Gelecek Antalya(kullanıcıların katılımı)

Katmanların Mekana Yansıması: Tarihsel bir süreklilik içinde sırayla katmanlar mekana yansıtılmıştır. Kalıcı müze bölümü -3.50 kottan giriş ile antik kent dönemi başlar. Antik dönemin üstüne çıkan gelecek Antalya katmanıyla sona erir. Böylece -3.50 kot girişi ile kısmen toprak altında kalan antik dönem, antik dönem üstüne çıkan katman ile de gelecek Antalya katmanı vurgulanmak istenmiştir. İmparatorluk döneminde ise Kaleiçi sokak doğrultusu oluşturularak Kaleiçi sokak dokusu yaratılmak istenmiştir. Günümüz Antalya döneminde ise planda genişleme ile Antalya’nın büyümesi vurgulanmıştır.

3- KLASİK MÜZE ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞMA:

Mekan Fenomenolojisi: Klasik müze anlayışında mekan sadece obje ve kullanıcı arasında bir aracıdır. Katmanların mekana yansımaları ve mekan duvarlarında düşünülen rölyef ve yansıtmalarla kullanıcı ve mekan etkileşimi hedeflenmiştir.

Cephe Kullanımı: Klasik müze binalarında pek kullanılmayan kafe ve kütüphane kütleleri cephede kullanılarak açık alana hizmet vermesi istenmiştir.

4-SOKAK İLE BİNA GİRİŞİ ENTEGRASYONU:

Sokaktan başlayıp bina girişine kadar devam eden çerçeveler ve zeminde oluşturulan yarıklardaki sürekli sergi alanıyla insanların müzeye gelmesini teşvik etmek hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın