Alaybey Bahçe

Karşıyaka’nın simgesi Atatürk Anıtı’na ve anıtın çevresindeki açık alana komşu bu yeni kamusal mekan, kıyı bandı üzerindeki konumu itibariyle, Karşıyaka’nın girişi, karşılama noktası olarak düşünülebilecek özel bir alanda yer alıyor.

2011 yılından bu yana yürütülmekte olan ‘İzmirDeniz’ projesi kapsamında, konsept tasarımı Studio Evren Başbuğ tarafından yapılan, uygulama projeleri İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı, Kent Estetiği ve Kentsel Tasarım Şube Müdürlüğü’ne bağlı ‘Kıyı Tasarım’ ekibi tarafından hazırlanan bir mekansal müdahale önerisi olan park 2019 yılında inşa edildi.

Yaklaşık 1.400 m2 boyutlarında, görece sınırlı bir zemin alanı üzerinde gerçekleştirilen müdahale, Alaybey Askeri Tersanesi ile Karşıyaka Vapur İskelesi arasındaki yaklaşık 1 km uzunluğundaki sahil düzenlemesi kapsamında özel bir odak noktası olarak ele alındı. Mevcutta otopark olarak kullanılan zemin, kıyı profilinin olanak verdiği üçgen geometride yükseltildi, ve güney-batıya (anıta ve körfez manzarasına) yönlenen yapay bir yamaç yaratıldı. Toprak, yükselen köşede birleşen iki anıtsal istinat duvarı ile desteklendi. Yamaç üzerinde çim ve doğal ahşap kaplı yüzeyler belirli bir geometrik düzende birlikte kullanılarak dengeli bir açık alan kurgusu hedeflendi. Alaybey Bahçe’nin, bu alan için özel olarak tasarlanan prekast beton oturma birimleri ve yamaç üzerine yeni dikilen gladiçya ağaçları ile birlikte gündelik kullanımda, Atatürk Anıtı’nın çevresindeki açık alanı besleyen, güçlendiren ve onun resmi / anıtsal karakterine zıtlık yaratarak dengeleyen yeni ve davetkar bir kamusal kullanım tanımlaması hedeflendi.

Etiketler

Bir cevap yazın