5. Mansiyon, İzmir Çeşme Merkez Sahili Kamusal Mekanların ve Cephelerin Düzenlenmesi Ulusal Fikir Projesi Yarışması

Genel Yaklaşım
Proje alanına genel olarak baktiğimizda tarihi ve kültürel mirasinin yanisira uluslararasi alana turist merkezi olan konumu itabari ile büyük metropollerden izmir ile bağlantili olan çeşme tüm bu potansiyele sahip bölgesel bir odak alani konumundadır.

Sahip olduğu tüm bu değerleri kent odaği içinde kullanicilarla,yerel sakinlerle ziyaretçiler etkileşimi ile kent dinamiği yaratan ve kentsel belleği tanimlayan öğelerdir.

Son yıllarda kentsel gelişim ve çeşitli ulaşım ağlarının merkezi haline gelmesi ile bölge bu günlük karşılaşmaların sağlıklı çevre koşullarında gerçekleşebileceği mekanlara ve düzenlemelere ihtiyaç duymaktadır.

Bölge batı yakasında bulunan çeşme limani ile denize açılan kent ve bu alan ile kesişen izmir otoyol hatti sahil bölgesini merkezi karşilayici,toplayici dağitici bir imge haline getirmiştir. Varolan duruma bakildiğinda otoyol, marina yapilari ve trafik düzeni alanin kaliteli kullanim dinamiğine zarar vermektedir.

Varolan bu sorunlar çerçevesinde bölge alanda bulunan güzergahlarin birbiri ile bütünleştiği kentsel odak noktasi kullanimi sağliklsizdir. Farkli ulaşim araçlarinin ve çevrenin bir bütün oluşturacaği bir mekana ihtiyaci olduğu görülmektedir.

Alanin tasariminda bu karşilamai, katilma, hareket ve kent içi zaman geçirme dinamiklerinin bütünleştirebilen bir anlayiş hedeflenmniştir. Hedeflenen tasarim şu ilkeler göz önünde bulundurularak oluşturulur.

Sürdürülebilirlik, yeşil çevre, güvenli ulaşım, insan odaklı kullanım

Planlama Yaklaşımı, Kararlar

Kıyı alanı üzerinde kurgulanan planlama kentin sahil ile kesintisiz birleşimi hedef ile ilişkilidir.

Alan üzerinde var olan tarihi yapılar ve daha sonra bunların çevresinde gelişen diğer ticari-resmi-konut alanlari kent kimliğin ve tarihi mirasin zarar görmesinde sebep olmuştur.

Proje alanında kuzeyde plaj ile başlayan ve güneyde kruvaziyer limanına kadar inan sahil hattı kentin deniz ile bütünleşme arayüzü olmasının yaınısıra bu yeşil kıyı koridorunu çok amaçlı aktivite rekreasyon alanları ile kamusal odak noktasına dönüşmesi amaçlanmıştır.

Proje alanı üzerinde önerilen kıyı dokusu kendi içinde yaşam dinamiklerini getirebilecek farkli aktivite ulaşım toplanma alanlarına sahip faklı zaman dilimleri kullanımı sunabilecek çeşitlilikte barindırır.

Sahil düzenlemesi üzerinde oluşturulan kentsel tasarım,peyzaj kararları ve mimari tasarım konsepti üç ana noktadan destek alır.

İlk olarak kendi içinde güçlü yeşil aks kullanim alani boyunca peyzaj omurgasini oluşturur.alan üzerinde belirli araliklarla yeşil arayüz geçişleri farkli planlanmiş kesitler bütünü yaratarak mekan çeşitliliği ortaya çikar.

Ulaşım

Kıyı boyunca kurgulanan bu kentsel arayüzlerin birbirleri arasindaki iletişimin meydana getirdiği bütüniçindeki ulaşim farkli hiz ve güzergahlarin dolaşimi ile sağlanir.bisiklet yolu,yaya güzergahi,hafif rayli sistem çevre dostu ortam koşullarina izin veren ulaşim hatlarini meydana getirir.kruvaziyer limaninda gelen turistin sahil boyu hafif rayli sistemi kullanmasi,bisiklet yolundan yararlanmasi,otogar ile bağlanmasi sağlanir. Alandaki tarihi yapilardan çeşme kalesi ve bulunduğu topoğrafyanin 30m kot farkina sahip olmasi yaya ulaşimini zorlamaktadir.bu alanda önerilen asansör ve yürüyen merdivenler meydan ve sahi hattiyla bağlanti kurar.alan üzerinde engelli ve yaşli kullanicilarin etkin biçimde ulaşim olanaklari sağlanmasi ile tüm alan ulaşilabilir konuma gelir.

Kruvaziyer limani ile otogar çeşme kalesi sahil üzeri çeşitli etkinlikler,kiyi ulaşim ve diğer kentsel vistalar rayli sistem duraklarini oluşturur.rayli sistem paralelinde alanda bisiklet yolu yer alir.

Kiyi şeridi ve peyzaj düzenlemelerinde yaya güzergahi,koşu parkuru ve dolaşim alanlari yer alir.

Mimari Yaklaşım
Kentin en önemli noktasi olan sahil üzerinde kentin deniz ile buluştuğu noktada amaçlanan mekan farkli boyutlarda boşluklar mekanlar barindiran bir üst-örtü doku yaratmaktir. Tüm sahil boyunca uzanan bu dokusal strüktür içerdiği fonksiyonlar ve çevre arasinda bir birleşim dinamiği yaratir. kentin yoğunluğunu deniz, sahil,peyzaj, kültür ve rekreasyon alanlari ile birleştiren bir yapidir.

Marina yapilarini,peyzaji bahçeleri gölge alanlari konser alani üst geçit seyir terasi ulaşim peyzaj elemani gibi aşam odaklarini tek bir bünyede toplayarak imge oluşturur.

Örtü-strüktür kruvaziyer limani gemi yaya indirme-bindirme platformuna dönüşür.farkli kotlardan ulaşima izin verir.marina kiyisinda gölge alanlari duraklari içine alir.güney kavşakta yol üzerinden devam ederek otogar ve yol üzeri kentsel boşluklar ile bütünleşir. Üst geçit görevi görür.

Bu alan boyunca peyzaj ile bütünleşerek üst kotta yaya ulaşimi sağlar.teras zemin kotundan bağimsiz olarak sahil üzerindeki çeşitli kültür aktiviteleri, dinlenme alanlari, peyzaj ile bağlanti sağlar.

Çeşme kalesi ve meydan ile bağlanan üst örtü burada konser-gösteri alani oluşturur. Amfi eğimi sağlayarak kaliteli izleme sahne görüş hakimiyeti sunar. Zemin kota inan örtü kollari merdiven ve ramplari oluşturur.

Tüm sahil boyunca bisiklet,yürüme ve peyzaj düzenlemeleri üzerinde gölge-örtü alan oluşturur. Üst örtü sahil aksinin parçasi halini alir.

Örtü strüktür çelik sistem ile oluşturulur.ana kirişler üçgen birleşimler ile meydana gelerek oluşan boşluklar ve eğimler birçok kullanim özgürlüğü sunar.amfi eğimi,ağaç boşluklari,sergileme alani üstgeçit tek bir yapida toplanir.çelik kirişler farkli eğimler ile rampa ve merdivenlere dönüşür.

Sahil boyunca yeşil sokak oluşumu sürekli doğal çevre koridoru meydana getirir. Bu kiyi düzenlemesinde kuzey sahili boyunca çeşitli genişlemelerle deniz üzeri teraslar oluşturulur. Bu sahil parçalari yeşil banttan bağimsiz olarak peyzaja ek mekan hareketliliği katar.

Kuzeyde kumsalin devaminda seyir teraslari oluşturulur.doğu istikametinde deniz ile bütünleşen diğer teras düzenlemesi bulunur.bu alan yürüme bandindan ulaşilabilen kademelerden oluşur.

Batida 3. olarak kara ve denizde izgarasal yollarla bütünleşmiş iskele bulunur. Kesişim noktalarindan ulaşilan izgara hatlari aralarinda kurulan bölmeler çeşitli etkinliklere ev sahipiliği yapar.

Okuma odalari siniflar resim gibi sanat aktiviteleri yer alir.alanin modüler yapisi çeşitli senaryolara izin verir.

Doğuda belediye meydani önüne gelindiğinde meydan deniz ile birleşerek seyir terasi oluşturur.belediye meydani ve kale önü denizle bütünleşir.

Mevsimsel Senaryo Yaklaşımı
Meydan sahil boyunca örtü ile beraber kentsel boşluklar,odak noktalari toplanma alanlarini barindirdiği iç boşluklar ile ilişkilendirilir.strüktrün ve peyzaja ek olarak sahil üzerinde denize yapilan çikmalar çeşitli senaryolar kurgulanmasina izin verir.yazin ağirlikli gölge alanlari,yağiş durumunda yağmurdan korunakli meydanlar, kent içinde düzenlenicek sergi gösteri gibi etkinliklere ayrilabilecek bölümler yaratilir.

Sinema Okuma Gösteri Sergi Ticaret Pazar Müze

Cephe Müdaheleleri
Proje alani genelinde peyzaj üst örtü kamusal mekanlar oluşumunda tasarim ilkelerini oluşturan enerji duyarliliği doğal sürdürülebilir/ekonomik kavramlari cephe müdahelelerindede takip edilir.

Alanda tarihi eser niteliği taşiyanlarin dişinda kalan yapilar kentsel arayüzleri oluşturan,karşilamai odak alanlarina arka plan oluşturacak biçimde meydanlarin devami niteliğini alir.yapi cephelerine uygulanacak 2.cephe sistemleri ile düşey bahçelere dönüştürülen yüzeyler canli kent mekanlari oluşumuna yardim eder.

Varolan yapi cephelerinde müdahele edilmeden oluşturulan 2.cidarlar yeşil örtü,fotovoltaik panel ve yağmur suyu depolama birimleri ile kent ölçeğinde ekosisteme yarar sağlayacak ve gelecek kent modeli için örnek oluşturacaktir.çevreye duyarli fosil yakit kullanimini azaltan bu cepheler kent içi yeşil-baskin karakterin destekler.

Zemin Dokusu
Deniz ile kentin karşilaşma sinirinda planlanan yeşil omurga deniz-kent ilişkisini üzerinde bulundurduğu peyzaj zonlari mekansal geçişler ve çevre değişimleri ile bütünleştirir.sahil boyunca kullanilan malzeme ve bitkiler planlanan odak alanlarini belirler.deniz seyir taraslarinda suay dayanikli ahşap,kiyi şeridinde taş kaplama yaya yollari,yer örtücü kapli peyzaj alanlari,kompozit kaplama etkinlik alanlari karo mozaik kaplama iç peyzaj yollari alandaki dokuyu belirler.

Kentsel Mobilya
Kullanici ölçeğinde alanin tasariminda var olan ilkesel kararlarin paralelinde bireysel ve toplu kullanima izin veren çeşitli aktiviteler ile bütünleşebilen mobilyalar kurgulanmiştir.

Önerilen mobilyalar bulunduklar çevre meydan ve zemine göre farkli formlarda kullanilir.meydan üzerinde yeşil halilar ile beraber izleyici/dinlenme gruplari oluşturulur.

Yeşil aks üzerinde strüktürel formlar halinde müzik,mültimedya özellikler sunar.deniz üzeri teraslarda bulunduklar yüzey ve boşluklar ile bütünleşen formlar bulunur.

Genel olarak müzik tartişma dinlenme, internet, su, gazete, kafe, grup oturumu, çalişma, sessiz mekan oluşturma gibi fonksiyonlar ile şekillenir.

Etiketler

Bir yanıt yazın