3. Ödül, NEF Fold It Öğrenci Tasarım Yarışması

PROJE RAPORU

“Elle tutulur şeyler yapmanın eşsiz bir yönü vardır. Bu şeyler bizim küçük birer parçamız gibidir ve sanki ruhumuzdan da kesitler barındırır.” (Maker Manifestosu)

Pixellab, günümüzde ihtiyacını giderek kavradığımız “maker hareketi” dünyada yaygınlaşmaya başlarken, mekan ihtiyacını karşılama yolunda yapılan çalışmaların yetersizliğini dert edinmiş kompakt bir mekandır. Kendine has üretimi destekleyen NEF FOLD’a FoldLab mekanı üreten Pixellab, fikri olan her yaştan her disiplinde bireyin fikirlerine kuluçka merkezi olmayı amaçlamıştır.

İnovatif üretim, somut deneyim ve video prodüksiyon gibi imkanları üreticiye sunan mekanın kilit noktası problem odaklı bireyin cevabını bulma yolunda araç olmaktır.

Nef’in FOLD konseptini temel alarak tasarlanan mekan,dijital ve manual üretimin araştırma, geliştirme, üretim ve paylaşım etaplarına hizmet edecek olan “ekran”ı nesne olarak belirlemiştir. Ekranın en küçük parçası olan pikseli referans alan mekan bir küpün piksel piksel oyulmasıyla kendini oluşturmaktadır. Tüm bu pikselizasyon sonrasında kalan bir ekran çekirdeği ve bunun etrafında organize olan işlevlendirilmiş platformlar kurgulanmıştır.

Nesne olarak belirlenen ekranın bir çekirdek şeklinde tasarlanmasında ki asıl amaç ekran algısının iki boyuttan üçüncü boyuta taşınmasıdır. İçine girilebilecek şekilde tasarlanan çekirdek, çeperinde bulunan 30×30 ekranların kendi ekseni etrafında dönme hareketine sahiptir. Dışa dönük iken tüm mekanlara hizmet eden ekran içe dönük konumda 3 boyutlu sanal gerçeklik ve Youtube’un 360 video özelliğine hizmet eden bir nesneye dönüşür.

Araştırma, Geliştirme, Üretim ve Paylaşım olarak ayrılan mekanların içerikleri şu şekilde belirlenmiştir;

  • Araştırma mekanı; bilgisayar ve kütüphane destekli okumalar ile birikim sağlayabileceği, fikri oluşturabileceği bir alan tasarlanmıştır.
  • Geliştirme mekanı; deneme ve prototip oluşumuna imkan veren bir alan olarak tasarlanmıştır. Destekleyici olarak 3D printer, CNC Torna, Freze makinası, el araçları ve elektronik kit bulunmaktadır. Bunun dışında maket malzemelerinin de bulunduğu elle üretimi de destekleyen mekan lehim, kesim gibi imkanlarda sunar.
  • Üretim mekanı; geliştirme mekanıyla paralel çalışan mekan son ürünlerin oluşumuna olanak sağlar.
  • Paylaşım mekanı; sonuç ürünün sosyal medya ve web dünyasına tanıtımı için tasarlanmıştır. Günümüzde meslek haline gelen Youtuber’lığa mekan ihtiyacı üzerine; çekim, edit ve paylaşım olanakları da sağlamıştır.
Etiketler

Bir yanıt yazın