3. Ödül, “Gömeç Belediyesi Aşevi” Mimari Fikir Projesi Öğrenci Yarışması

PROJE RAPORU

Giriş

Proje Balıkesir’in Gömeç ilçesinde yer alan arsa üzerinde,140 m2 alanda  ve tek katta çözülmüştür. Aşevi olarak hizmet edecek mimari proje  aşevi fonksiyonundan farklı olarak, akşam saatlerinde, belediyenin müzik topluluğunun prova yapabileceği, fonksiyonel olarak dönüşümlü bir mekan kurgusu tasarlanmıştır.

Tasarım yaklaşımı

Proje aşevi ihtiyaçları doğrultusunda mutfak-servis, ıslak hacimler-diğer mekanlar, çok amaçlı alan olarak 3 bölüme ayrılmıştır. Bu ayrım yapının formunda da desteklenmiştir. Bahçeyle etkileşimin yüksek olmasını istenilen çok amaçlı alan formda öne çıkarılmıştır.

Aşevinin yaya girişi, otopark girişi, mal-servis girişi olmak üzere 3 girişi bulunmaktadır. Aynı zamanda yaya ve otopark girişinin batı cephede, mal-servis girişinin ise doğu cephede bulunması ile birbirinden ayrı çalışmaları sağlanmıştır.

Aşevi mutfağının işlevini kolayca yerine getirebilmesi, hazırlanan yemeklerin servis alanına ve araçlarla dağıtıma en kolay biçimde ulaştırılması ayrı bir giriş ile sağlanmıştır.

İç bahçeler planı fonksiyonlara ayırmakta kullanılmıştır. Aynı zamanda doğal ışık alınması ve ferah alanlar yaratılması amaçlanmıştır. Gündüzleri yemek alanı, akşamları müzik topluluğuna prova alanı sağlayacak olan çok amaçlı alanın diğer mekanlarla bağlantısını minimuma indirmeye yardımcı olmuştur.

Çok amaçlı alanın mobilya seçiminde depolanma gerektirmeden katlanabilir tekerlekli masalar ile mekanın işlevsel dönüşümünün hızlı kolayca yapılması hedeflenmiştir. Çeşitli varyasyonlar ile alanın düzenlenmesi mümkündür.

Aşevine gelenlerin yemeklerini dış mekanda yiyebilmeleri, keyifli vakit geçirmeleri ve engellilerinde iç mekandan kolayca dışarı çıkmalarını sağlayan ahşap zemin ve kapalı, yarı açık pergola alanı oluşturulmuştur. Bahçe kuzey rüzgarından etkilenmemesi için güneye konumlandırılmıştır.

Ziyaret için gelen insanların girişten direk bahçeye geçebilir şekilde peyzaj düzenlemesi yapılmıştır. Bahçenin zemini ve tasarımı engellilerin bahçe erişimine uygundur.

Bölgedeki iklim özellikleri göz önünde bulundurularak peyzaj tasarımında iklime uygun ağaçlar ve pergolalar ile açık, yarı açık ve kapalı alanlar oluşturulmuş. Bahçede oluşturulan koru ve alanda bulunan peyzaj elemanları ile müzik topluluğunun dinleti ve prova yapacağı alanlar yaratılmıştır.

Proje hızlı ve kolay üretilen prefabrik yapı sistemi ile tasarlanan yapıda çelik konstrüksiyon kullanılmıştır.

Sürdürülebilirlik

Çatıya yerleştirilen güneş panelleri sayesinde aşevinin enerjisini kendisinin üretmesini sağlanmaktadır. Yağmur suyu drenaj sistemi ile çatıda biriken yağmur suları depolanıp aşevinin tarlasını ve bahçesinin su ihtiyacını karşılayacaktır.

Aşevinin bahçesinde yapılması planlanan tarla ile aşevine gelenler ve çalışanlar tarafından organik tarım faaliyeti gerçekleştirilip, kendi ürettiklerinin yemeklerde kullanılması düşünülmüştür. Tarla güneye konumlandırılarak güneş ışınlarından maksimum verim alınması sağlanmıştır.

Etiketler

Bir cevap yazın