2. Mansiyon, Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi Mimari Proje Yarışması

Proje Raporu

Tasarım alanı konumu itibari ile yaya erişilebilirliği yüksek konumdadır. Alan Edirne- İstanbul yoluna 1,5km, Tarihi Kent Merkezine de 2,2 km uzaklıktadır. Bu bağlamda alana yaya yaklaşımı önem arz etmektedir. Tasarım alanına ana ve baskın yaya-araç yaklaşımı kuzey-güney aksı olan İstasyon Caddesi yönünde olmaktadır.

Kadın akademisi başlığı altında birden fazla fonksiyonu barındıran program özelinde, bütüncül bir kitle plastiği içerisinde parçalı programlar kurgulanmıştır. Yapı programı yatayda araziye yayılmış, avlu ve iç sokak kurgusu ile mekanların zemin ile ilişkisi maksimum seviyede tutulmuştur. Ortak sosyal alanlar, kreş ve çocuk kulübü 0.00, +4.00; sığınma evi +8.00 kotlarında çözümlenmiştir. Farklı programlar farklı kot ve girişler ile kamusallık ve özel alanlar niteliği kazanmaktadır. Programın yoğun kısmını oluşturan kadın akademisi ortak sosyal alanları İstasyon Caddesi çeperinde yaya yaklaşımı önceliği ile yol çeperinde kurgulanmıştır. Bu veriler doğrultusunda erişilebilirliğin ve ulaşılabilirliğin maksimum seviyeye çıkarılması hedeflenmiştir. Bu bağlamda, yapının Kuzey-Güney aksı üzerinde simgesel varoluşunun yanı sıra açık – kapalı alan ilişkileri ile mekânsal süreklilikler sağlanmıştır. Yapının kuzeyinde, konut bölgesine bakan çeper programın servis duvarını oluşturmakta, içerdiği program ile hem yapı iç mekanlarına servis vermekte, hem de araç ulaşımında otopark yüzeyini oluşturmaktadır. Ortak sosyal mekanlar program içeriğine göre ayrıştırılmış, farklı kullanım ihtiyaçları içeren konferans salonu ve çok amaçlı salon girişleri bağımsız şekilde kurgulanmıştır. Ortak sosyal mekanlar, kreş -gündüz bakım evi ve sığınma evi farklı güvenlik ve mahremiyet özellikleri ile ayrışmaktadır. Sosyal mekanlar ve kreş kütlesi kuzey-güney yönünde yırtılarak yaya hareketi sürekliliği açık ve yarı açık alanlarla park alanına kadar sürdürülmüştür. Kreş ve çocuk kulübü kütlesi de doğu-batı aksında ki yırtılma ile ayrıştırılmıştır. Böylelikle sosyal mekanlar içerisindeki sanat ve sergi sokağı kreş ve çocuk kulübü arasında da devam ettirilmiştir. Kadın sığınma evi özelinde mahremiyet ve güvenlik ön plana çıkmaktadır. Bu bağlamda Kadın sığınma evi +8.00 kotunda kurgulanmış, kütle hareketinde de malzeme ve dil farklılığı ile sosyal mekanlardan ayrı tutulmuştur.

Geleneksel avlu kurgusu, program içeriği gözetilerek kullanım kolaylığı ve iç-dış mekan ilişkisinde kontrollü alanlar sağlaması sebebiyle tercih edilmiştir.

Yapı kütlesinin kuzey- güney ve doğu-batı yönünde ki kırılması ile yapı birimleri ortak sosyal birimler ve özel birimler olarak ayrıştırılmıştır. Ortak sosyal birimler zemin kotunda güney yönünde dışa açılarak yapı ve oluşturulan yeşil alan arasında yaşam sokağını oluşturmaktadır. Dışa açılan el emeği mutfağı, el ürünleri marketi, ikinci el eşya satış dağıtım gibi sirkülasyonu yoğun birimler yaşam sokağını beslemektedir. Alanın güneyinde bulunan park alanı olarak ayrılan bölge oyun alanları ve hobi bahçeleri olarak kurgulanmıştır. Hobi bahçeleri olarak ayrılan alanda organik sebze bahçeleri ve meyve bahçeleri oluşturulmuştur. Organik sebze bahçelerinde özellikle mısır, yulaf, ayçiçeği yetiştirilmesi öngörülmektedir. Organik bostanda soğan, sarımsak, biber ve domates ön plana çıkmaktadır. Meyve bahçelerinde kiraz ağacı tercih edilmiştir. Böylelikle kadın akademisi kullanıcılarının, doğal ortamında ürettikleri ürünleri işleme ve satış aşamalarını da içeren bir sürece dahil edilmeleri hedeflenmektedir. Sosyal birimler içerisindeki işlikler +4.00 kotunda kurgulanmış, işlikler arasında oluşturulan açık yaşam birimleri ile bütünlük teşkil etmektedir.

Sığınma evi yaşam birimleri yapı güney çeperine konumlandırılmış, ortak yaşam alanları avlu etrafına yerleştirilmiştir. Böylelikle iklimsel veriler gözetilmiş ve birimlerde ısı-ışık kullanımı doğal veriler ile sağlanmıştır. Servis birimlerini oluşturan kütle ise kuzey çeperde konumlanmıştır. Cephe hareketleri Lüleburgaz iklim verileri gözetilerek oluşturulmuş, böylelikle ısı-ışık kontrollü bir şekilde içeri alınmıştır. Cephe oluşumu ile de kentli için hem gündüz hem de gece, yapı algılanabilirliği arttırılmıştır. Yaşam sokağı ile de yapı davetkar bir tavır almış, ortak sosyal mekanlar ile kent için kamusal çekim noktası oluşturulmuştur.

Tasarlanan Lüleburgaz Yıldızları Kadın Akademisi, Lüleburgaz için örnek ve simgesel bir yapı olmayı, davetkarlığı ve kamusallığı ile kadınların hayata entegre olması adına öne çıkmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla yapı mimari dilinde sade formlar ve malzemeler tercih edilmiş, projede doğal taş, brüt beton ve cam ağırlıklı olarak kullanılmıştır.

Etiketler

Bir yanıt yazın