2. Mansiyon (Esenler, Havaalanı: Mahalle Evi, Kısa Mola Merkezi ve Yuvamız İstanbul), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

2. Mansiyon (Esenler, Havaalanı: Mahalle Evi, Kısa Mola Merkezi ve Yuvamız İstanbul), Sosyal Merkezler Mimari Proje Yarışması

MİMARİ AÇIKLAMA RAPORU

Kentte; herkes için erişilebilir ve tüm sakinlerinin kullanımına uygun kent mekanları tasarlamak, farklılıklarımızı binalar ile ayırmak mı olmalıdır yoksa hep birlikte eşit şartlarda buluşacağımız mekanlar yaratmak mıdır?

Kullanıcı grubu birbirinden farklı olan, üç işlevi aynı alanda barındıracak olan projenin, kentin farklılıklarını ve aynılıklarını yansıtan bir kent simülasyonu olması değerli görülmüştür. Bu proje ile farklılıklarımızı ve aynılıklarımızı kucaklayarak kamusal alanda bir araya getirmek, bazen yüzleşmek bazen ise bu farklılıklardan öğrenmek hedeflenmiştir. Engellileri ‘korumak’ adı altında kent yaşamından ayırmak, onlara ayrıcalık veriyor gibi görünerek dışlamaya, görmezden gelmeye neden olmaktadır. İzole edilen engelliler ile hayatında hiçbir zaman karşılaşmamış çocuklarda duyarlılık ve bilinç gelişememektedir.

PROJENİN HEDEFİ;

Engelli, engelsiz, çocuk, yaşlı tüm bireylerin eşit şartlarda kent mekânında buluşmasıdır. Bu buluşma; tüm işlevlerin ortak kullanımına açık ’PLATFORM’ vasıtasıyla gerçekleşmektedir.

ÇEVRE İLİŞKİLERİ

Esenler-Havaalanı Mahallesi’nde bulunan proje alanı; çevresinde, okul, halk eğitim merkezi, kamu yapıları olan konut ağırlıklı bir alandır. Ancak barındırdığı nüfusu karşılayacak kentsel açık alan, yeşil alan, kamusal alan içermemektedir. Demografik çeşitliliği ve suç oranları yüksek olan ilçede inşa edilecek kamusal yapılar; açık alanları ve yeşil alanları açısından zengin olanaklar sunmalıdır. Bu nedenle proje alanının batı yönünde bulunan ağaç dokusu ve konut birimleri göz önünde bulundurularak, alt kotta bir mahalle parkı olması hedeflemiştir. Bu park, mahallelinin; yapının açık olmadığı zamanlarda da vakit geçirebileceği, sosyalleşebileceği bir alan olarak düşünülmüştür.

Alanın doğusunda bulunan yoğun ağaç dokusunun; engelliler ve çocuklar için potansiyelleri ile üst kotun devam ettirilerek yeni bir zemin oluşturma olanağı nedeniyle ‘PLATFORM’ girişi bu noktadan alınmıştır.

İŞLEVLERİN YERLEŞİMİ

Mahallenin kısa süreli işlemlerini gerçekleştirdiği idari birimlerin, mahalleden kolayca ulaşılabilecek alt zeminde yer alması düşünülmüştür. Aynı zamanda gerektiğinde açılarak mahalle parkında planlanan açık alan ile birleşebilecek Çok Amaçlı Salon, Beden Eğitimi Salonu gibi mekanların da alt zeminde yer alması kurgulanmıştır. Platforma açılan üst zemin kat ve üstündeki katlarda ise eğitim amaçlı derslik ve atölyelerin yer alması planlanmıştır. Kütüphane gibi sessiz mekanların ise üst katlarda yer alması düşünülmüştür.

YAPI TEKTONİĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Yapıların; kentliyi binalara hapsederek değil, herkesle ve doğa ile iletişim içinde olması amacıyla hem metaforik hem de fiziksel anlamda şeffaf bir kütle oluşumu öngörülmüştür. Hareketli perfore-metal cephe elemanları ile cephelerin kentin sürekli değişen yapısını ve içerideki kullanıcı varlığı yansıtması, kentliyi yapıya davet etmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda doğa ve temiz havaya bakışımızın değiştiği bu pandemi günlerinde; cephe elemanları ve cam yüzeyler açıldığında iç-dış ayrımının kaldırılarak dışarının-iç, içerinin-dış olduğu, tamamıyla şeffaf ve sağlıklı bir ortam yaratmak hedeflenmiştir.

Etiketler

Bir cevap yazın