1. Ödül, Y Blok Önü Plaza, Öğrenci Fikir Yarışması

1. Ödül, Y Blok Önü Plaza, Öğrenci Fikir Yarışması

Yaşar Üniversitesi tarafından düzenlenen Y Blok Önü Plaza, Öğrenci Fikir Yarışması'nda, Ayser Doğa Berberoğlu, İlyas Şekerci, Aslıhan Aslan, Selen Kıran, Melis Leman Süer ekibinin üniversite kampüsünde Y Blok önüne uygulanacak olan 1. ödüllü projeleri.

PROJE RAPORU

Alan Seçimi:

Proje alanı İzmir Yaşar Üniversitesi Kampüsü, Y binasının önü olarak belirtilmiştir. Yaşar Üniversitesi Yerleşkesinde devam eden yeniden yapılanma süreçleri nedeniyle sosyalleşme alanlarına olan ihtiyaç artmıştır. Yaşar Üniversitesi, bir tasarım yarışması ile bu sosyalleşme ihtiyacını karşılayan birincilik ödülü almış projeyi Y Blok önündeki boş alana uygulamaya karar verdi.

Konsept: Odak

Proje, bir odak noktası olarak tasarlanmıştır. Proje meydanın her noktasından insanların birbirini net olarak görebileceği şekilde tasarlandı ve görsel aksın kesilmemesine özen gösterildi. Kullanıcı profili öğrenci ağırlıklı olan bu proje kampüs içerisinde sosyal aktivitelerin yapılacağı ve yönelimin içe doğru olacağı şekilde geliştirildi. Projede hedeflenenlerden unsurlardan bir diğeri ise; kullanıcıların bakış yönünü sanayi bölgesinin oluşturduğu görüntü kirliliğinden uzaklaştırıp, iç alandaki sosyal fonksiyonların olduğu manzaraya çevirmek olarak belirlendi.

Tasarım Fikri:

Projede, Y binasının önündeki boş alan öğrencilerin farklı kullanımlarına uygun olarak şekillendirildi. Dairesel çizgilerle oluşturulan meydan konser, sergi ya da açık hava sineması gibi çeşitli fonksiyonlarda kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Yeşil ve sert zeminin birlikte kullanılmasıyla öğrencilerin çimlerle etkileşim halinde olduğu açık oturma alanları tasarlandı. Projede, öğrencilerin açık alanda çalışırken elektronik aletlerinin adaptörlerini takabilecekleri soketleri barındıran güneş panelli oturma alanları yerleştirildi. Bu oturma alanları ile pasif tasarıma katkı sağlanmış ve kampüsün açık alanındaki elektrik ihtiyacı yenilenebilir bir kaynaktan giderildi. Güneş panellerinin yerleşimi; güneşin geliş açısı ve yönü göz önünde bulundurularak hesaplandı.

Projede kullanılan bitkilerin büyük bir çoğunluğu ise çevreye uyumlu olan ve her dem yeşil olan bitkilerden seçildi. Kullanılan materyallerin ise çevreye saygılı ve uzun ömürlü olarak belirlenmesi projede önem teşkil etti.

Etiketler

Bir cevap yazın