Zaha Hadid Architects’ten Venedik Bienali’ne Köprü Tasarımı: Striatus

Zaha Hadid Architects'in 3D baskılı beton bloklardan oluşan köprü tasarımı "Striatus", Venedik Mimarlık Bienali bünyesinde Giardini della Marinaressa'da ziyarete açıldı.

Fotoğraflar: naaro, Tom van Mele, Alessandro Dell’Endice, in3d

3D baskı; daha az malzeme gerektiren, çelik takviye ya da harç gerektirmeyen yük taşıyan beton yapılar oluşturmak için kullanılabiliyor.

16×12 metrelik “Striatus”; geleneksel tekniklerle hesaplamalı tasarım, mühendislik ve robotik üretim teknolojilerini birleştiren türünün ilk örneği. “Striatus” adı, köprünün yapısal mantığını ve inşa sürecini yansıtıyor. Beton, takviye gerektirmeyen “çizgili” sıkıştırmaya özel raylı bir yapı oluşturmak için ana yapıya ortogonal katmanlar halinde yazdırılmış.

Striatus, ETH Zurich’teki Block Research Group (BRG) ve Zaha Hadid Architects Computation and Design Group (ZHACODE) ile incremental3D (in3D)’nin iş birliğinden doğmuş.

Büyük miktarda CO2 emisyonu yaratmasına rağmen tüm dünyada hala betonarme uygulamaların sıklıkta olduğu görülüyor. Beton için takviye ve çimento için kullanılan çelik özellikle bu konuda sorun teşkil ediyor. ETH’lı araştırmacılar bu projede her iki öğenin kullanımını azaltmanın yolunu gösteriyor.

Bu köprü geleneksel duvar köprüleri gibi bir kemer oluşturan beton bloklarla inşa edildi. Bu beton, araştırmacıların Incremental3D şirketiyle birlikte geliştirdikleri 3D baskılı yeni bir beton türü. Yatay olarak uygulanmayan beton, basınç kuvvetlerinin akışına ortogonal olacak şekilde belirli açılarda uygulanıyor. Bu teknik sayesinde bloklardaki katmanlar, takviyeye veya germe sonrası işleme gerek kalmadan birbirine baskılanıyor. 3D yazıcının bu işlemi için Holcim şirketi özel bir beton mürekkep geliştirdi.

Philippe Block’a göre bu 3D beton baskı yöntemi, geleneksel tonozlu yapı ilkelerini dijital beton üretimi ile birleştirerek, fazladan atık üretmeden sadece yapısal olarak gerekli olduğu yerlerde malzemeyi kullanmamızı sağlıyor. Sıkıştırmayla yapılan bu köprü, kuvvetlerin zeminde birbirine bağlanan ayaklara dağılmasını sağlıyor. Yapıda harç kullanımı gerekmediği için bloklar sökülebiliyor ve farklı bir yerde tekrar bir araya getirilebiliyor. İstendiğinde malzemeler basitçe ayrılabiliyor ve geri dönüştürülebiliyor.

Bilinçli üretim, ekolojik değerlere duyarlı ve az malzeme kullanarak daha fazlasını inşa edebilmek üzere geliştirilmiş betonu ile yeni bir teknik dil öneren Striatus, 3D beton baskının ve modern tasarımın özelliklerini optimize ederek geleneksel beton yapılara bir alternatif yaratıyor. Proje, Giardini della Marinaressa’da Kasım 2021’e kadar ziyarete açık olacak.

Ahşaptan Dalgalı Bir Yaya Köprüsü: Drift Bridge

 

Etiketler

Bir yanıt yazın