Ahşaptan Dalgalı Bir Yaya Köprüsü: Drift Bridge

Volkan Alkanoğlu'nun Teksas'ta tamamladığı yaya köprüsü projesi, yeni teknolojiler yardımıyla ortaya çıkan “tak-çalıştır şehircilik” tasarım stratejisinin bir örneği.

Fotoğraf: Jennifer Boomer

Önceden saha dışında üretilen ve kurulumu sadece birkaç saat içinde tamamlanan strüktür, South Hills yerleşiminde yürütülen bir kamusal sanat programı kapsamında tasarlandı. Alkanoğlu başlangıçta köprüyü yalnızca çapraz lamine ahşaptan imal etmeyi planlarken, bütçe kısıtlamaları mimarı aynı derecede yenilikçi başka bir stratejiye yönlendirdi.

Fotoğraf: Peter Molick

Bir mühendis ekibi ile birlikte gemi inşaat tekniklerinden esinlenilerek hazırlanan sayısal tasarım projesi, çelik bir iskelet ve CNC kesimli ahşap plakaları bir araya getiriyor. Her bir plakasının özel olarak kesildiği köprüde, dalgalı bir hacim yaratıldı.

Toplam maliyeti 375.000 dolar olan projede kullanılan teknikler, Alkanoğlu’nun sürdürülebilirliğe yönelik tutumunu yansıtırken, daha verimli bir tasarım süreci yaratma hususunda “tak- çalıştır (plug-and-play)” yönteminin faydalarını vurguluyor.

Fotoğraf: Peter Molick

“Bu şekilde köprü saha dışında üretilebiliyor, büyük bir kamyonla tek parça olarak bölgeye taşınabiliyor ve bir vinçle yerine yerleştirilebiliyor. Şehirlerimizin her düzeyde acilen güncellenmeye ihtiyacı var ve tak-çalıştır şehircilik, orta ölçekli altyapıyı saha dışında üretmenin ve onu kentsel bağlamına ulaştırmanın ekonomik olarak uygulanabilir bir yolu. Verimli ve yenilikçi olmak için sayısal tasarımdaki gelişmelerden yararlanabiliriz.”

Fotoğraf: Peter Molick

Etiketler

Bir yanıt yazın