Yoksulluk Paylı Sosyal Kentsel Dönüşüm Projesi

Yıldırım Belediyesi'nin Ankara Yolu altındaki 7 mahalleyi kapsayan 50 bin konutluk dev kentsel dönüşüm projesi için Şehir Plancısı ve Mimar Hüseyin Kaptan tarafından çizilen uygulama projesi hazır.

Yıldırım Belediyesi, Mevlana, Ulus, Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat ve Şirinevler mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm projesinin Bakanlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından çalışmalarını hızlandırdı. Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, Şehir Plancısı ve Mimar Hüseyin Kaptan’a çizdirilen uygulama projesini ilk kez OLAY’a gösterirken, projenin detaylarına ilişkin de bilgiler verdi.

Projeye ‘Yoksulluk Paylı Sosyal Kentsel Dönüşüm Projesi’ adını verdiklerini kaydeden Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin, vatandaşlardan para almaksızın bu konutları yapmayı amaçladıklarını söyledi. Keskin, projeyi sivil toplum kuruluşları, akademik birimler, üniversitelerle 1 yıl boyunca tartıştıklarını ifade ederek, istemeyenlerin de bu projeyi görünce kabul edeceklerini iddia etti.

KIRK SEFER ÖLÇTÜK BİR SEFER BİÇİYORUZ…

Projede 210 akademisyen ve teknik adamın görev aldığını vurgulayan Keskin, “Çok ince eledik, sık dokuduk. Kırk sefer ölçtük bir sefer biçiyoruz. Oy hesabıyla yapmıyorum. Kanun gereği 45 zemin etüdü yeterli iken biz 75 adet zemin etüdü yaptık. Anketler yaptık. Herkesin evinin değerlemesini yaptık. 1000’lik, 5000’lik ve 25.000’lik planlarını yaptırdık. Çevresindeki handikapları giderdik. İlk etabı sonbahar başında Mevlana Mahallesi’nden başlayacağız. Proje toplam 30 etaptan oluşacak. Tamamlanma süresini 7 yıl olarak belirledik. Belki birkaç yıl uzayabilir ama bütün Bursa’ya ve Türkiye’ye model olacak” dedi.

Keskin, şöyle devam etti:

“Bu projeyi vatandaşların evinin değeri oranında, kimsenin cebinden para çıkmaksızın yatırımcı imkanı ile yapacağız. Hiçbir vatandaşımız sokakta kalmayacak. Kat yüksekliği ortalama olarak en fazla 10 kat olacak. Yürüyüş mesafesinde, okula, camiye, parka ulaşılacak. Vatandaşımızın gönül rızası ile imzalayacağımız projede, mülk sahibinin yanı sıra belediye ve yatırımcının da imzası olacak. Müteahhitleri de Yıldırım Belediyesi’ne verecekleri yüzde 5’den başlayacak pay oranında, ihale ile yarıştıracağız. Bu oranda en yüksek payı verecek müteahhit alacak. Bu pay ile alt yapı hizmetlerini yapacağız. Burası için çok modern bir altyapı sistemi düşünüyoruz. Her kurum ayrı kazmasın diye alttan galeri sistemi şeklinde bir altyapı modeliyle yapacağız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın