Yeni ABD Büyükelçiliği Binası Tamamlandı

Yeni ABD Büyükelçiliği Binası Tamamlandı

Ennead Architects tarafından tasarlanan, geleneksel Türk mimarisinden izler taşıyan Ankara'daki yeni ABD Büyükelçiliği binası tamamlandı.

Fotoğraflar: Scott Frances

Söğütözü’nde 3,6 hektarlık bir kampüste yer alan bina, kançılarya, güvenlik görevlisi lojmanı ve sosyal tesislerden oluşuyor.

Ennead Architects’in erişim ve mahremiyet seviyelerini yumuşatmak için kullandığı peyzajlı bahçelerle çevrili bir dizi doğrusal forma sahip, doğal taş kaplı yapı, üç iç avluyla bölünmüş.

Yapı kompleksinin tasarımında Klasik Osmanlı Mimarisi ofisin ilham kaynağı ve çıkış noktası olmuş.

“Özellikle, Türkiye’nin en ikonik binalarının birçoğunu tasarlayan Mimar Sinan’ın çalışmalarına inceledik.”
Ennead Architects ortağı Richard Olcott

Sinan’ın görsel referans olarak kullanılan binaları arasında İstanbul’daki “sürekli avlular, kapılar ve eşikler dizisine sahip birçok binadan oluşan bir külliye” olan Süleymaniye Camii de var.

Caddenin gerisinde, büyükelçilik ile şehir arasındaki sınırı yumuşatmayı amaçlayan, ağaçlar ve bitkilerle dolu bir “karşılama meydanı” yer alıyor.

Burada, alanı ikiye bölen girişi kontrol etmek için dar bir karşılama yapısı, ek bahçeler ve kançılarya yapısının traverten kaplı çıkmasının gölgelediği bir veranda bulunuyor.

“Dar bina, tüm büyükelçilik ziyaretçileri için bir giriş pavyonu. Kampüsün ön kapısıdır ve bu nedenle ziyaretçileri, personeli ve ileri gelenleri aynı şekilde karşılayan önemli bir temsili imaj sunar.”
Felicia Berger

Kançılarya binasının ortasındaki geniş bir avlu, elçiliğin birincil sosyal alanı olarak işlev görüyor. Işık ve havanın geçmesine izin vermek için İslam mimarisindeki geleneksel maşrabiye benzeri ızgaralı beton duvarlarla kaplanmış.

Arsanın arka tarafında, alanı saran çevre düzenlemesi ile tamponlanan güvenlik görevlisi konutu da dahil olmak üzere daha özel alanlar bulunuyor.

“Bu diplomatik tesis için yerel ve geleneksel malzemeleri kullanmak, iki kültürü maddi olarak bir araya getirmenin, Amerikan değerlerini temsil ederken Türkiye’nin zengin mimari geleneklerine atıfta bulunmanın bir yoludur. Marmara mermeri, traverten, sıcak ahşaplar, seramik karolar ve turkuazdan oluşan bir malzeme paleti, Türkiye’de bulunan birçok zengin malzemeye referans veriyor.”
Felicia Berger

Ennead Architects’ten ABD’nin Yeni Ankara Büyükelçiliği Binası

Etiketler

Bir yanıt yazın