Ennead Architects’ten ABD’nin Yeni Ankara Büyükelçiliği Binası

Ennead Architects’ten ABD’nin Yeni Ankara Büyükelçiliği Binası

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği büyük tartışmalara neden olan arazisindeki Ennead Architects tasarımı yeni binasına taşınmaya başladı.

Hafta sonuna kadar devam edecek olan taşınma işleminin tamamlanmasıyla birlikte, gelecek hafta başından itibaren ABD misyonu Ennead Architects tarafından tasarlanan Söğütözü Yerleşkesi’nde hizmet vermeye başlayacak.

Tartışmalı Arazi Geçmişi

1983 yılında meclis kararıyla Atatürk Orman Çiftliği’nden ayrılmasına karar verilen arazi önce Gazi Üniversitesi’ne tahsis edilmişti. Ardından Gazi Üniversitesi araziyi TOKİ’ye devretti ve TOKİ, araziyi 88 milyon dolara sattı.

Arazinin satışıyla ilgili, TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) alanlarında Atatürk’ün şartlı bağışı ve vasiyetine aykırı şekilde inşa edilen ABD büyükelçiliği binası mimari projelerine onay vermedi. Ayrıca oda, proje müelliflerine de müelliflik belgesi düzenlemedi.

Ankara 4’üncü İdare Mahkemesi, 2019’da Şehir Plancıları Odası tarafından yapılan başvuru sonrası açılan davada, AOÇ’nin tartışmalı arazisi için, “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti. Ancak bu karara rağmen büyükelçilik inşaatı devam etti.

Tasarımın Detayları

Türkiye’nin mimari geleneğine atıfta bulunan bina, bir dizi avlulu tasarımıyla diplomasi pratiğini ve topluluk oluşturmayı teşvik ediyor.

Dik eğimli araziyi yükselten bir dizi avlu olarak tasarlanan vaziyet planı, kampüs boyunca ziyaretçilerin ve personelin dolaşımı için resmi bir organizasyon yapısı oluşturmuş. Ana Varış Kortu, yeşil alanı kentsel sokak manzarasına geri kazandıran ağaçlar ve yemyeşil bitkilerle çevrelendirilmiş.

Ziyaretçiler, giriş pavyonlarından geçtikten sonra, bir dizi iç avluya sahip tekil bir mimari yapı olan, bahçeler arasından örülen görsel ve fiziksel yolu takip ediyor. Avlu, elçilik topluluğunun toplanması için güvenli, özel açık alanlar sağlıyor.

Bina tasarımı, şeffaflık ve açıklığı güvenlikle dengeleyen yeni ABD Büyükelçiliği için güçlü bir varlık sunuyor.

Anıtsal bir lobi, yerel Marmara mermeri, çeşitli travertenler, yerli ahşaplar ve yerel seramikler dahil olmak üzere Türkiye’nin zengin malzeme geleneklerini barındırıyor. Alan ayrıca, bir sanatçıya diplomatik topluluk ve ziyaretçileri için mekana özel bir sanat eseri yaratma fırsatı sunan Elçilikte Sanat programını vurgulamak için tasarlanmış.

Ana avlu, topluluk programlarının ve ortak programların bulunduğu bir merkez niteliğinde. Doğal bitkilerle çevrelenmiş birkaç toplanma alanı, resmi toplantılar için daha büyük olanlar ve gündelik dinlenme için daha küçük bahçeler olarak tasarlanmış. Avlu, geleneksel Türk emsallerine dayanan ultra yüksek performanslı bir beton perdeye sahip.

Kançılarya cephesinde, Büyükelçiliği yerel bağlamına bağlayan bir taş tercih edilmiş. Taş elçiliğin ihtiyaç duyduğu güvenlik ve mahremiyeti sağlarken aynı zamanda güneş kontrolü ve şehrin ötesindeki manzaralarını da sunmak üzere tasarlanmış.

Binada kullanılan her türlü teknik donanım, güvenlik sistemleri, kurşun geçirmez camlar, ofislerde kullanılacak mobilyalar ABD’den getirilmiş. Büyükelçilik binasının maliyeti yaklaşık 580 milyon dolar.

Etiketler

Bir yanıt yazın