Volu-te İstanbul’un Artık Alanları için Alternatif ve Geçici Bir Mikro Barınma Ünitesi

MEF Üniversitesi Tezli Yüksek Lisans Programı AAP_ Alternative Architectural Practices (Alternatif Mimarlık Pratikleri) öğrencileri 2020 bahar döneminde İstanbul'un artık alanlarına yerleşebilecek hacmi 18 m³ olan dikey bir mikro barınma ünitesi tasarladılar. Volu-te tekil bir barınma ünitesi olmaktan öte çevrimiçi bir uygulama ile kentteki tanımsız alanlara konarak İstanbullular için geçici, alternatif bir barınma ağı sunmayı hedefliyor.

Projenin amacı kentteki barınma problemini çözmekten ziyade, çekirdek ailenin taleplerine göre şekillenen konut endüstrisinin çoğunlukla stabil yaşam tarzları için çözüm üretmesine alternatif bir senaryo oluşturmak. Hem kullanıcısının hem kendisinin geçici olması, Volu-te’un kent içindeki kullanım senaryolarının çeşitlenebilir olmasını sağlıyor.

Dikey kurgusu hem taban alanını minimize ederek kentteki çok küçük boşluklara yerleşmesini sağlıyor, hem de iç mekandaki kullanım verimliliğini maksimize ediyor.

Oral Göktaş’ın stüdyo yürütücüsü olduğu programda, öğrenciler Ahmet Yaymanoğlu, Aysima Akın, Damla Kaleli, Dilek Yürük, Ebru Şahinkaya, Eda Yavaş, İlayda Baydemir, Nur Gülgör, Sena Hut ve Zeynep Ulusoy, güz döneminde tamamladıkları araştırma projesinin devamında bahar dönemi boyunca tema çerçevesinde bir mikro barınma ünitesi tasarladılar. Tasarımın detaylı olarak anlatıldığı kitabın dijital versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

MEF Üniversitesi AAP Tezli İngilizce Yüksek Lisans programı araştırma, tasarım, prototip ve tez yazma süreçlerini içeren dört dönemden oluşuyor. Fibrobeton ve Metal Yapı’nın endüstri partnerleri olduğu programın bir diğer partneri SO? Mimarlık ve Fikriyat. Yapılan tasarımın yaz döneminde MEF Üniversitesi’nde inşaa edilmesi planlanıyor.

Volu-te, Mikro Yaşam Birimi

 

Etiketler

Bir yanıt yazın