Volu-te, Mikro Yaşam Birimi

Volu-te, Mikro Yaşam Birimi

Alternatif Mimarlık Pratikleri (AAP, Mef Üniversitesi) ve Alter8 tarafından tasarlanan "Volu-te, Mikro Yaşam Birimi", İstanbul'da yer alıyor.

Volu-te*, İstanbul gibi metropoller için özel olarak tasarlanmış bir geçici yaşam birimidir. Şehirdeki artık alanlara kolayca uyum sağlayan ve gerektiğinde iz bırakmadan taşınabilen dikey ve tamamen prefabrike bir yapıdır. Proje, metropolde küçük ölçekli yaşam birimlerinin aktif bir ağ oluşturma potansiyelini araştırmaktadır. Çoğu çağdaş örneğinin aksine Volu-te tek bir birim olarak tasarlanmamıştır, bir ağ sistemi önermektedir. Bu önerisiyle, mikro olmanın avantajlarını kullanır ve sistem oluşturmanın gücünden yararlanır.

Projenin iç mekan kurgusu; beslenme, çalışma, temizlenme ve uyuma gibi temel insani ihtiyaçların karşılanması üzerine tasarlanmıştır. Bu eylemler, dikey yapı boyunca kullanıcının günlük rutinleriyle ilişkili olarak farklı kotlara ayrılmıştır. Böylece mekanlar katlar ile koparılmadan seviyelere kompakt olarak yerleşir. Kullanıcı, yapının kabuğunu takip eden merdiven seviyeleri ile mekanı deneyimler.

Volu-te, minimal enerji politikalarını uygulamayı amaçlamaktadır ve çevresindeki ekosistemi bir bütün olarak değerlendirmektedir. Tasarımın öncelikli amacı, taban alanını en aza indirmek ve içerideki hacmi maksimize etmektir, bu sayede doku aracılığıyla ısı kaybı alanı minimuma indirilmiştir. Birim, iki farklı senaryo için farklı öneriler sunar; şehirde, su ve elektrik için şebeke kullanılırken kırsal alanlarda off-grid alternatifleri üzerine çalışılmıştır.

Birim, kent içi taşıma limitlerine uygun olarak 2.5 m x 6 m boyutlarında tasarlanmıştır. Prefabrik beton kabuk yatay pozisyonda taşınmış ve daha sonra sahada vinç yardımıyla döndürülerek yerleştirilmiştir. Bütün yapı, vinç tarafından kaldırılacak ve yerleştirilecek kadar hafiftir.

Proje, Mef Üniversitesi yüksek lisans programı Alternatif Mimarlık Pratikleri (AAP)’nin bir sonuç ürünüdür. Programda, ilk dönem küçük ölçekli mimarlık üzerine araştırma yapılmıştır ve bu süreç tasarımcılara rehber olabilecek bir açık kaynak kitaba dönüştürülmüştür. İkinci dönem, programın öğrencilerinin yeni bir tasarım önerisi geliştirilmesi ve üçüncü dönem tasarımın uygulanması ile devam etmiştir.

Projenin ilk uygulaması, Mef Üniversitesi bahçesine yerleştirmiştir. Burada, okulun ihtiyaçları dahilinde öğrenci, çalışan ve misafirlerin kullanımına açılmıştır. Beton kabuk, Fibrobeton sponsorluğunda üretilmiştir, projenin iç mekana ait detayları AAP öğrencileri tarafından inşa edilmiştir. 2021’de Volu-te, TÜBİTAK Girişimcilik Destek Programı (1512)’dan hibe almıştır. Bu hibe yardımıyla öğrenciler, Alter8 adında bir tasarım ve araştırma stüdyosu kurmuşlar ve Volu-te özelinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerine devam etmişlerdir.

Neden Volu-te?

Dünya nüfusunun yarısından fazlası şu anda şehirlerde yaşamakta ve bu oran her geçen gün artmaktadır. Artan nüfus yoğunluğu, 10 milyondan fazla insanı içeren mega kentleri oluşturmakta ve her yıl yenileri eklenmektedir. Ancak mega kentler, bu talebin oluşturduğu temel ihtiyaçları karşılamakta zorlanmaktadır. Yaşam alanı, en önemli temel ihtiyaçlardan biri olmasına rağmen yüksek arsa ve kira bedelleri şehirlilerin en önemli sorunu haline gelmiştir.

İspanyol mimar Andres Jaque, sürekli hareket halinde olan ve bir yere kalıcı olarak yerleşmeyi reddeden yeni yarı göçebe yaşam tarzının ortaya çıktığını tanımlamak için “Rolling Society” (Yuvarlanan Toplum) kavramını kullanmıştır. Bu durum, şehirde uygun konut bulma zorluğu ve mevcut konut piyasasının değişen ve dönüşen demografik yapıya adapte olamamasından kaynaklanan arz-talep dengesizliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

Yarı göçebe yaşam tarzı, aynı zamanda iş alanları, ulaşım ve kafeler gibi ev dışındaki günlük yaşam alışkanlıklarını da içerir. Genç yetişkin bir çalışanın bir günde ortalama olarak evde geçirdiği saat 9.5 saattir ve bu sürenin %73’ü uyumakla geçer. Bu durum yaşam alanlarımızda aslında gerçekten ne kadar alana ihtiyacımız olduğu sorusunu gündeme getirmektedir.

Volu-te bu soru bağlamında ve yeni toplum alışkanlıklarına uyum sağlayabilme potansiyeli ile bir öneri olarak ortaya çıkmıştır. Proje, mimari kurgusu ve önerdiği kentsel ağ sistemiyle, günümüz genç yetişkinlerinin de arasında bulunduğu “Rolling Society” için geçici bir konaklama mekanı sunar.

Volute* (Volüt):

1. Spiral biçimli bir pompa parçası; Pompanın volüt kısmı çark tarafından basılan suyu toplamakta ve hız enerjisini potansiyel (basınç) enerjisine dönüştürmektedir.

2. Spiral bir eğri veya eğriler oluşturma.

Etiketler

Bir yanıt yazın