Tuğlalar Şehri Dezful’da Bir Apartman

Tuğlalar Şehri Dezful’da Bir Apartman

İran’ın Dezful şehrinde bulunan Chapireh Konut Kompleksi, Bio-Design Architects tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Muhammed Hassan Ettefagh

Tuğlalar şehri olarak bilinen Dezful’da yer alan binanın tasarımında bağlama, kültürel uyuma dikkat etmek ve şehir dokusunun yerel mimari desenlerine yeni bir bakış açısı getirmek ana hedef olmuş.

Tuğla işçiliği ve süslemeleri açısından zengin bir tarihi dokuya sahip olan şehrin eski bölgelerine çeşitli ziyaretler düzenlenmiş ve bölge halkının kültürü üzerine çalışmalar yapılmış. Bağlamsal yaklaşımın tasarımda uygun şekilde kullanılması çalışmanın temelini oluşturmuş.

Projeye ismini veren Chapireh, İran mimarisinde köşe yapımında kullanılan yerli bir çözüm tekniği olarak biliniyor. Köşe parselde konumlanan kompleks, Dezful şehrinin tarihi dokusunda birçok ara sokakta görülen chapireh yöntemini yeniden biçimlendiriyor.

Sabat, giriş revağı, cephede ve yapı içinde mahremiyet sağlayan kafes tuğlalar, ara sokak dizilim yöntemi chapireh ve konsol olarak çalışan kısımdaki tuğla katmanı gibi unsurlar, İran’ın özgün mimari dokuları olarak tasarımda öne çıkıyor.

Nehre doğru yönlenen ziggurat biçimi, tasarım sürecinde bir diğer önemli ilham kaynağı oluyor.

Geçmişte, ilkbahar ve sonbahar geceleri ailenin uyuduğu çatı boşluğunda mahremiyeti sağlayan ve nehrin serin esintisinin girişine imkân veren kafes tuğla deseni, binanın teraslarını da çevreleyerek yeni bir işlev kazanıyor. Binanın etrafını bir kemer gibi sarıyor ve tutarlı bir bütün oluşturuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın