TOVA: İspanya’nın 3D Baskı Yöntemiyle Üretilen İlk Binası

TOVA, İspanya’nın Barselona'daki Valldaura Labs tesislerinde bulunan ve bir çeşit mimari 3D yazıcı olan Crane WASP ile inşa edilen ilk mimari yapı.

Fotoğraflar: Gregori Civera

 

 

TOVA’nın inşaatı, %100 yerel malzeme ve yerel işçilik kullanılarak, sıfır atık ve neredeyse sıfıra yakın karbon emisyon ile haftalar içinde tamamlanabiliyor.

Bu üretim sistemi dünyanın herhangi bir yerinde kullanılabiliyor ve acil durumlarda barınma ihtiyacını karşılayabileceği düşünülüyor.

Proje, Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), 3D Printing Architecture (3dPA) yüksek lisans programından öğrenciler ve araştırmacılardan oluşan bir ekip tarafından geliştirilmiş. Bu programın amacı, inşaatın geleceği için genç mimarlar ve akademisyenler yetiştirmek ve bu sektördeki 3D baskı olanaklarını keşfetmek.

Bu proje, IAAC tarafından geleceğin sosyal ve çevresel zorluklarıyla yüzleşmenin yeni yollarını bulmak için çeşitli eğitim ve araştırma programları aracılığı ile yürütülen ve devam etmekte olan araştırmalar sonucu doğmuş.

Yapı, geçmiş – yerel toprak mimarisi – ve gelecek – büyük ölçekli 3D baskı teknolojisi – arasındaki köprüyü temsil eden ve yalnızca geleceğin mimarisini değiştirmeye hizmet etmeyecek, aynı zamanda iklim sorunları ve dünya genelindeki konut krizini yönetmede çok faydalı olacak bir prototip.

TOVA, WASP işbirliği ile 3D baskı teknolojisi ile yapılacak tüm bir evin projelendirildiği daha büyük bir projenin başlangıcı.

Hızlı, Atıksız ve Uyarlanabilir Yapı

Proje, İspanya’da bu tipteki ilk yapı ve günümüzdeki en sürdürülebilir ve çevre dostu yapı biçimlerinden biri olarak öne çıkıyor. Bir Crane WASP (3D yazıcı) ile inşaatın tamamlanması 7 hafta sürmüş.

Tüm inşaat süreci boyunca, malzemeler 50 metrelik bir yarıçap içinden tedarik edildiğinden sıfır atık üretiliyor. Strüktür, evin optimize edilmiş 3 boyutlu baskısı için gerekli yapısal bütünlüğü ve malzeme esnekliğini sağlamak için katkı maddeleri ve enzimlerle karıştırılmış yerel topraktan yapılmış. Temel, jeo-polimerden ve çatı, ahşap konstrüksiyondan yapılmış.


Malzemenin hava koşullarına karşı uzun ömürlü olmasını sağlamak için aloe ve yumurta akı gibi ham malzemeler kullanılarak su geçirmez bir kaplama eklenmiş.

Binanın tasarımı, Akdeniz’in iklim koşulları dikkate alınarak yapılmış. Hacim, kışın soğuktan korunmak için kompakt, ancak yılın diğer üç mevsiminde genişleyerek, yakın dış çevrenin kullanımına izin veriyor. Duvarlar, hava akışını içeren, kışın ısı kaybını önlemek ve yazın güneş radyasyonundan korumak için büyük yalıtım sağlayan boşluk ağından oluşuyor.

Bu inşaat modelinin olası uygulamaları sonsuz. Evler, kamusal alanlar, iç mekanlar ve dış mekanlar… Diğer inşaat sistemleriyle birlikte, inşaatın halihazırda getirdiği çevresel etkiyi azaltacak karmaşık ve yenilikçi binalar üretilebiliyor.

Yapı, Bugünün ve Geleceğin Acil Konut Kriziyle Yüzleşecek

Proje, dünyanın herhangi bir yerinde inşa edilebilecek sürdürülebilir konut için bir prototip olarak tasarlandı. Bu umut verici teknik, daha sürdürülebilir ve uygun fiyatlı yapıların üretilmesi için yeni çözümler sunarak, hassas bölgelerdeki veya geçici yerleşim yerlerindeki konut sorunlarını hızla ortadan kaldırmanın kapısını açıyor.

3D baskı üretim modeli, inşaat %100 yerel malzeme ve işçilikle yapılabildiğinden, yerel üretimin harika bir örneği. Ek olarak, baskı sistemi, farklı kullanım senaryoları için son derece esnek ve özelleştirilmiş yapılara elverişli; Bu teknoloji kullanılarak herhangi bir yerde, hızla ev ve hizmet yapıları oluşturulabiliyor.

IAAC, giderek daha ciddi hale gelen iklim ve göç durumlarına bu ve diğer projelerle yanıt vererek, büyük göçler veya doğal afetler nedeniyle gelecekte karşı karşıya kalınması muhtemel küresel acil konut sorununa olumlu katkıda bulunacak yeni çözümler sunuyor. Örneğin, sığınmacı topluluklar gibi kitlelerin barınma çözümleri için acil müdahale gerektiren durumlarda bu projenin kullanılması öngörülüyor.

Eko-sürdürülebilir 3B Baskı Yapı: TECLA

Etiketler

Bir yanıt yazın