TOKİ Savunması: Bilgi Edinme Hakkı Sınırsız Değil

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın maliyetini soran Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ne, 'haksız rekabete ve kazanca' neden olacağı gerekçesiyle bilgi vermeyen TOKİ, olayın yargıya taşınması üzerine 'bilgi edinme hakkının sınırsız olmadığı' savunmasında bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise “Hangi kişi zarar görürmüş bilelim” diye sordu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk orman Çiftliği’nde yapılan ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kalem kalem birim fiyatlarını ve maliyetlerini TOKİ’ ye sormuştu. TOKİ ise resmi yazıyla bilgi ve belgelerin zamanından önce açıklanması halinde ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar vereceğini öne sürmüştü.

Bu yanıt üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Bilgi Edinme Kanunu’na aykırı hareket edildiği gerekçesiyle yargıya başvurmuştu. Söz konusu davada TOKİ savunmasını 15 Ocak’ta verdi. TOKİ savunmasında, ‘bilgi edinme kanununun sınırsız olmadığını’ belirterek, “Bilgi edinme hakkının sınırları belirlenmiş ve açıklanması halinde kamunun zarar görebileceği bilgi veya belgeler ile kişilerin zarar görebileceği bilgi veya belgeler, kanun kapsamı dışında tutulmuştur” ifadesinde bulunmuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan düzenlediği basın toplantısıyla TOKİ’ye tepki gösterdi. “TOKİ’nin savunmasındaki kanun kapsamındaki kamusal zarar ve kişisel zarar ifadeleri istediğimiz bilgilere dayanak olamaz” diyen Candan, “TOKİ, kaçak sarayda bilgi edinme hakkının sınırlarını, kamusal gizlilik ve kişisel gizlilik olarak belirleyemez, özrü kabahatinden büyük” eleştirisinde bulundu.

“Denetimden Kaçıyorlar”

TOKİ savunmasında yer alan ‘kesin hesap ve hak edişlerin yapılmadığı, yapım işinin devam etmekte olduğu, bu nedenle haksız rekabet ve kazanca neden olacağı” için maliyetleri açıklamadığı gerekçesine sığındığını vurgulayan Karakuş, şunları söyledi: “Bu savunma dahi, kamudaki harcamaların ne kadar çalakalem yapıldığını göstermektedir. Kamuda bir ihale sureci yapıldığında her şey yönetmelik ve kanunlarla belirlenir, fakat kaçak saray surecinde Sayıştay raporlarına göre bu kanun ve yönetmeliklerin ihlal edildiği ortada. Birim maliyetlerin açıklanması için inşaatın bitmesine gerek yok, verdikleri bilgiler gerçekçi değil, bilgi edinme kanunun özüne aykırı, yaptıkları denetimden kaçmak. Ayrıca bilgilerin açıklanması halinde hangi kişi zarar görürmüş bilelim. 1.derece doğal sit alanı olan Atatürk Orman Çiftliği’nde Atatürk’ün vasiyetine aykırı şekilde yapılan bu inşaata harcanan her bir kuruş yasadışıdır bu süreçte imzası olan herkes sorumludur ve yargı önünde hesap vereceklerdir.

Yöneltilen Sorular

TOKİ’ye sorulan sorular arasında ise toplam inşaat maliyeti, kaba ve ince inşaat imalatları, çevresindeki 40 metre genişliğindeki yol maliyeti, işçilik maliyeti, peyzaj düzenlemesinde ithal edilen ağaçların maliyeti, çevre düzenleme ihalelerini işlerini alan şirketlerin bilgileri, temizlik, bahçe bakımı, aydınlatma ve işletme giderleri vardı.

Etiketler

Bir yanıt yazın