TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Atölye Çalışması ve Final Jüri Değerlendirmesine Davet Ediyor

TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü 1. Sınıf Yapı Teknolojileri (MİM 107 ve MİM 108) dersleri süreci, son 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da MİM 108 dersi final stüdyosu çalışmaları ve paralelinde “Ayak Üstü Jüriler” ve final jürisi ile tamamlanacak. 27 Nisan- 02 Mayıs tarihleri arasında öğrencilerin stüdyo ortamında çalışacağı ve sizlerin stüdyoda gezerken onların üretimlerine dahil olarak çalışmalarını değerlendireceğiniz bir “Etkileşim Ortamına” ve 03 Mayıs’ta yapacağımız Final Jüri değerlendirmesine sizleri davet ediyoruz.

1. Sınıf Yapı Teknolojileri MİM 107 ve MİM 108 Dersleri içeriği:

Yapma kavramına yönelik geliştirilen açılımlar ve bununla ilişkili poiesis, tekhne, teknik gibi kavramlar bağlamında, MİM 107 dersinde, nesnenin zihinde ve pratikte var edildiğini, doğrudan mimarlık alanına girmeden, öğrencilerin anlaması beklenir. Bu ders maddeyi bir gereklilik için işleyecek ve ona form verecek “tekniğin” geliştirilmesini “Yaparak öğrenme” ve “Denemeler” ile sağlamayı amaçlar. Sonuçta maddeyi biçimlendirmede tekniğin esası olan “Tasarım genleri” üretilir. MİM 107 dersi kavramsal ve pratiğe yönelik çalışma sürecinin devamı olarak bu yıl, “Öteki” adı verilen, “Kendin olmayan, sen olmadan olmayan ama senden farklı olan; bedenine bağlı veya onunla uyumlu/karşıt olan” olarak tamamlanabilecek çalışma ile tamamlandı.

Bu dersin devamı olan MİM 108 dersinde “Tektonik” kavramı tartışmaları bağlamında “Konstrüksiyon denemeleri” ile tasarımcıların mekânı üretmesi sağlanır. MİM 108 dersinde, mekânı oluşturan zemin (Yeryüzü ile sınır), çeper (Çevre ile sınır), örtü (Gökyüzü ile sınır) gibi yapısal unsurların anlaşılması ve bunların bir bütünlük içerisinde ve özgün biçimde yeniden tasarlanması ve üretilmesi amaçlanır. Tasarımcılar mekânın üretilmesi sürecinde yapısal araçlar, tasarladıkları/tanımladıkları bağlam ve seçtikleri eylemler arasındaki üçlü ilişkiyi geliştirirler. Bu çerçevede öğrencilerin konstrüksiyon denemeleri mekânı üretmede yapılan tartışma ve çalışmaların temelini oluşturmaktadır.

MİM 108 dersi dönem içi süreci:

MİM 108 dersinde tasarımcılar dönem başından sonuna kadar çalışmalarını tek bir proje bağlamında geliştirirler ve sonuçlandırırlar. Öğrenciler tasarladıkları bağlamda/yerde (Bu dönem bu bağlamı Midjourney ile tasarladılar), seçtikleri eylem kapsamında, bu eyleme uygun zeminleri, çeperleri, örtüyü tasarlayıp ürettiler. Mekanın tektonik niteliği tanımlayan “zaman, duygular ve eyleme” yönelik mekansal içerikler kurdular. MİM 108 dersi geliştirilen tektonik içeriğe yönelik performans değerlendirme sürecini barındırır.

Ders süreci de TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü mezunlarımız ve Yüksek Lisans öğrencilerimizle seminerler, tartışmalar ve çalıştaylar gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin performansları haftalık olarak değerlendirilmiştir.

MİM 108 final çalışma süreci; “Ayak üstü Jüri” süreci

Bir yaratıktan (2013), bir bedenden (2014), bir filden (2015), bir zürafadan (2016), bir kırkayaktan (2017), bir flamingodan (2018), ikinci deriden (2019), kendi bedeninden (2020), bir tavus kuşundan (2021), ötekinden (2022) başladığımız ve sonuçta mekânı ürettiğimiz iki dönemi kapsayan TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü 1. Sınıf Yapı Teknolojileri (MİM 107 ve MİM 108) dersleri süreci, son 10 yıldır olduğu gibi bu yıl da MİM 108 dersi final stüdyosu çalışmaları ve paralelinde “Ayak Üstü Jüriler” ve final jürisi ile tamamlanacak. 27 Nisan- 02 Mayıs tarihleri arasında öğrencilerin stüdyo ortamında çalışacağı ve sizlerin stüdyoda gezerken onların üretimlerine dahil olarak çalışmalarını değerlendireceğiniz bir “Etkileşim Ortamına” ve 03 Mayıs’ta yapacağımız Final Jüri değerlendirmesine sizleri davet ediyoruz.

Bu etkileşim ortamında tartışmalarımıza aracılık etmesi için aşağıda listelenen başlıklar etrafında tasarımcıların üretimlerini tamamlamaları beklenmektedir.

1. Vaziyet Planı: 1/500 (Bağlamı anlatan)
2. Zemin kot planı: 1/100 (Tasarıma ait yakın çevreyi anlatan)
3. Kesitler ve planlar: 1/50 veya 1/20 (Tasarımı ve yapısal bütünlüğü anlatan)
4. Tasarımın gelişimini gösteren ve bağlamla ilişkisini gösteren diyagramlar ve görseller
5. Tasarımın yapısal niteliğini gösteren diyagramlar
6. Eylemlerin bağlamla ve yapısal-tasarımsal içerikle ilişkisini gösteren diyagramlar
7. Tasarımın bağlamını ve buna eklenmiş tasarımın gösteren montaj görüntü
8. Tasarımın seçilen bir noktadan yapısal özelliklerini gösteren 1/5 veya 1⁄2 plan, kesitler ve Model
9. MİM 107 de yapılan çalışmayla veya tasarım genleri ile ilişkiyi gösteren/referans veren görseller
10. Tasarıma ait modelden üretilmiş 3d görseller
11. Tanımlanmış formatta tasarımı ve yapısal özellikleri bütünüyle anlatan paftalar
12. Tasarımı anlatan rapor
13. Tasarımı anlatan GIF
14. Maketler

27 Nisan- 3 Mayıs Salı Jüri üyeleri:

Semra Uygur (Uygur Mimarlık)
Emre Şavural (Frea)
Fatih Yavuz, (Frea)
Kutlu Bal (2×1 Mimarlık)
Emre Erkal (Erkal Mimarlık)
Evren Başbuğ (Studio Evren Başbuğ)
Özge Zabun (Zahan Mimarlık)
Volkan Sipahioğlu (ARC Mimarlık)
Nesli Naz Aksu (azaksu Mimarlık)
Deniz Uygur (Uygur Mimarlık)
Kevser Özkul (TOBB ETÜ, Mimarlık Anabilim dalı YL. Mezunu)
Selim Ege Özcan (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu)
Halil Baha Akyar (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu)
Furkan Balcı (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu)
Özge Süvari (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu)
İldem Çınar (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu ve YL Öğr.)
Neda Haşemi (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu ve YL Öğr.)
Utku Doğanay (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu ve YL Öğr.)
Efsa Özçelik (Başkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü ve TOBB ETÜ Mimarlık YL Öğr.)
Selcan Şimşek (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu ve YL Öğr.)
Gülnur Aktaş (TOBB ETÜ Mimarlık Bölümü Mezunu ve YL Öğr.)

“Bir Şeyi Yıktıktan Sonraki Anların Büyük Bir Özgürlük Barındırdığı Açık”

Etiketler

Bir yanıt yazın