Soğuk Savaş Dönemi Konutları Modern Yapılara Nasıl Dönüşür?

Slovakyalı mimarlık ofisi GutGut, başkent Bratislava'nın 250 km doğusundaki Rimavská Sobota Kasabası'nda soğuk savaşın izlerini sildi.

Eski Çekoslovakya, soğuk savaş döneminden kalma prefabrik konut bloklarına ev sahipliği yapıyor. Komünizmin çöküşünden sonra birçok insan için zor bir tarihin istenmeyen hatıralarına dönüşen yapılarda yaşayan 130.000 kişinin, yerlerinden tahliye edilmeden neler yapılabileceğine dair Slovak mimarlık ofisi GutGut bir proje geliştirdi.

Videoda da görüldüğü gibi konut blokları, yıkılıp yaşayanlar tahliye edilmeden, yalnızca eklemeler yapılarak dönüştürüldü. Harap olmuş blok yeniden yapılmak yerine görünüşü güncellendi. Zemin katlarına ortak alanlar, dairelere balkon eklenen yapı günümüzle bütünleştirildi. Ev sakinlerinin modern ihtiyaçlarına cevap veren çeşitli konut seçenekleri sunuldu. Proje 2014 yılında tamamlandı.

 

 

Etiketler

2 yorum

  • bay-cambaz says:

    Soğuk savaş dönemi konutları denilen şey ilk resimdeki yapı ise eğer, zaten modern değil mi acaba? Modernin ne olduğuna dair biraz kitap-dergi bakmak gerek sanırım 🙂

    Haaa eğer yapı baştan modern değil ise, son resmi veri kabul ederek denilebilir ki, elinizdeki modern olmayan bir yapıyı modern yapmak istiyorsanız, komple gri renge boyayıp, metal balkonlar ekleyin. İşte bu kadar kolay 🙂

  • yusuf-burak-dolu says:

    ‘Modern’leşme ile gelen güvenlik kameraları <3

Bir yanıt yazın