SFMOMA, Yıkılan Nakagin Capsule Tower’ın Kapsülünü Satın Aldı

San Francisco Modern Sanat Müzesi (SFMOMA), Nakagin Capsule Tower'in bir kapsül modülünü satın aldı.

Noritaka Minami, Facade, 2011,

Müze tarafından satın alınan A1302 kapsülü, Tatsuyuki Maeda tarafından yürütülen Nakagin Capsule Tower Koruma ve Restorasyon Projesi kapsamında korunan 23 kapsülden birisi. Kapsül, 2007’de vefat eden binanın mimarı Kisho Kurokawa’ya ait.

A1302 no’lu kapsül

Dairesel tek penceresi, eksiksiz banyosu, gömme yatağı ve açılır kapanır masası olan bu prefabrike yaşam ünitesi, kuledeki 140 birimden birisiydi.

Müzenin mimarlık küratörü Jennifer Dunlop, “1’e 1 ölçekli bir mimari eser toplamak çok nadirdir. Hem iç hem de dış mekana sığabilir ve bu bizim için olağanüstü bir durum,” şeklinde açıklama yaptı. Müzenin mimari ve tasarım koleksiyonu, Fumihiko Maki ile beraber Supertsudio ve Archigram gibi grupların da çalışmalarını içeriyor.

Müze yönetimi, kapsülün Snøhetta tarafından tasarlanmış yeni alanlarında sergileyip sergilemeyeceklerini söylemedi. Yapıdan çıkarılması tahmini 6,5 milyon Yen’e (veya yaklaşık 50.000 ABD Doları) mal olan kapsülün satın alma fiyatı da açıklamadı.

Geçen yıl Nisan ayında yapının yıkılmasıyla ilgili haberlerin ardından korunan kapsüllerden bazılarını toplamakla ilgilenen kurumlar arasında Centre Pompidou da yer alıyordu.

Kisho Kurokawa Tasarımı Capsule House K Airbnb’de Kiralanabiliyor

Etiketler

Bir yanıt yazın