Şeffaf Ziyaretçi Merkezi

İsmini Çin’in Longquan şehrinden alan Longquan seladonu, yaklaşık İÖ 950-İÖ 1550'de üretilen, seladon veya yeşil eşya olarak tanınan, kaolin ve feldspat karışımından meydana gelen, sert ve gözeneksiz yeşil sırlı bir Çin seramiği.

OfficeOffCourse tarafından tasarlanan Ulusal Arkeolojik Parkı, Dayao köyündeki Longquan tarihi fırın alanlarını korumak için inşa edilmiş. Yapılan ziyaretçi merkezi ise bu parkın güney kapısında yer alıyor.

Sergi merkezi, bu büyük koruma alanındaki en önemli cazibe merkezlerinden biri olarak tasarlanmış. Antik köyün dokusuna entegre edilen merkezde ziyaretçilere son kazılarda bulunan koleksiyonlar ve arkeolojik keşif sürecinin tüm aşamalarını gösteren belgeler sunuluyor. Sergi alanlarının mekansal organizasyonu geleneksel bir düzen izlenmemiş, ancak mekanlar ve manzaralar arasında bir diyalog oluşturulmuş. Her alan, bir tepeye dağılmış ayrı bir oda olarak tasarlanmış, böylece ziyaretçilerin birçok bina varmış rahatça yürümeleri sağlanmış. Dağ manzarasına bakan odalar film gösterim odası ve bekleme salonu olarak planlanmış. Bu alanın ortasında farklı kotlarda çeşitli sergi galerileri tahsis edilmiş. En üstteki odalar araştırma ve yönetim ofisi olarak tasarlanmış.

Projede, insanların belirli bir düzen olmadan bir yerden bir yere yürüyüp görebilecekleri bir ortam yaratılmak istenmiş. Her odanın ayrılması sayesinde ziyaretçilere insan yapımı mekan ve doğa ortamı arasında bir keşif duygusu sunulmuş.

Bu projenin en önemli özelliği duvarlarda ana malzeme olarak cam tuğla kullanması olmuş. İki kat cam tuğladan oluşan duvarlar arasındaki derinlik, sergi için teşhir alanını oluşturuyor.

İki yükseltilmiş galeride de zemin olarak cam kullanılmış, bu da ziyaretçilerin “cam kutu” altında zemindeki sergilenen seramik kalıntılarını görmelerine ve izlemelerine olanak sağlamış.

Etiketler

Bir yanıt yazın