Schmidt Hammer Lassen ve Friis & Moltke Grönland’da Cezaevi Tasarladı

Danimarka merkezli mimarlık ofisleri Schmidt Hammer Lassen ve Friis & Moltke, Grönland'ın başkenti Nuuk'ta bir fiyorta bakan bir cezaevi binası tasarladı.

Ny Anstalt adı verilen tesis, Grönland’daki ilk yüksek güvenlikli cezaevi olarak hayata geçirildi. Daha önce ciddi suçlardan hüküm giyenler Danimarka’daki cezaevlerine yerleştiriliyordu. Tesis mahkûmlara artık Grönland’a geri dönme ve cezalarını evlerine daha yakın bir yerde çekme seçeneği sunuyor.

Schmidt Hammer Lassen ve Friis & Moltke tarafından “küçük bir köy” olarak tasarlanan Ny Anstalt cezaevi kompleksi, 2019 yılında tamamlandı. Çalışma alanları, eğitim ve spor alanları, kütüphane, sağlık merkezi ve 76 mahkum için yaklaşık 8.000 metrekarelik birimden oluşan tesisin içerisinde bir de şapel bulunuyor.

Mevcut cezaevi

Dağlık bir arazinin tabanı ile Nuuk Kangerlua fiyortu arasında yer alan Ny Anstalt cezaevi, çevresiyle “kesintisiz bir şekilde uyum sağlamak” ve mahkumlar için doğayla bir bağlantı oluşturmak üzere tasarlanmış.

Malzeme seçiminde de bu fikir ön planda tutulmuş. Tesis, corten çeliği ile kaplanmış ve arazinin düzensiz yapısına uygun beton podyumlar üzerinde yükseltilmiş bloklar şeklinde inşa edilmiş.

Yürüyüş yolları, yaşam ve çalışma alanları arasında bir miktar zihinsel ve fiziksel ayrım sağlamayı amaçlayan bu ayrı konut bloklarını birbirine bağlayacak şekilde planlanmış.


Her konut bloğu, cezaevinin beton duvarından denize ve çevredeki manzaraya bakan çubuksuz pencerelere sahip 12 metrekarelik bir dizi özel odaya bölünmüş.

Ortak salonun uzunluğunca kullanılmış panoramik bir pencere daha fazla manzarayı çerçevelerken, şapelde ahşap kanatlı duvarlar arasındaki uzun ince pencereler dağlara bakıyor.

Grönlandlı sanatçılar Julie Edel Hardenberg, Miki Jakobsen ve Aka Høegh’in geleneksel yerel kostümler ve mitolojiden esinlenen çalışmalarıyla hapishanenin beton çevre duvarının yanı sıra bir dizi iç duvar renklendirilmiş.

Mimarisiyle İyileştiren Cezaevi: Storstrøm Fængsel

Etiketler

Bir yanıt yazın