Mimarisiyle İyileştiren Cezaevi: Storstrøm Fængsel

Danimarkalı mimarlık ofisi C.F. Møller Architects'in, yüksek güvenlik önlemlerini insani bir ortamla buluşturarak tasarladığı cezaevi "Storstrøm Fængsel" 27 Ekim'de açıldı.

Kuzey Falster’da yer alan Storstrøm Fængsel, şimdilik dünyanın en insancıl ve güvenli cezaevi olup mimarisiyle suçluların rehabilitasyonuna destek oluyor.

Ait olduğu toplumun yapısını ve ölçeğini yansıtan yapı, mahkumların hapis cezası almalarından sonra, tekrar topluma katılma arzusuna sahip olmalarını ve kapasitelerini arttırmayı amaçlıyor; hapishane çalışanlarına da güvenli ve keyifli bir çalışma ortamı sunuyor.

250 tutuklu kapasitesi olan hapishanede ayrıca bir ziyaretçi ünitesi, etkinlik binası, atölye binası ve personel binası bulunuyor. Bu çeşitli binaların toplam alanı yaklaşık 35.000 m2.

Hücre tasarımında, her birinin iki cepheden gün ışığı almasına ve çevredeki kır manzarasına bakmasına dikkat edilmiş. Cezaevi personelinin hücreyi kapıdan taramasına olanak tanıyan açılı pencereleri bulunan hücreler yaklaşık 13 m2. Ayrıca her yedi hücreye ortak bir oturma odası ve mutfak düşüyor. Mahkumlar kendi yemeklerini pişirebilip komşu hücredekiler ile sosyalleşebiliyor.

Fiziksel aktivitenin modern hapishanelerin önemli bir unsuru olup, mahkumların zihinsel ve sosyal refahı üzerinde olumlu etkisinin olduğunu bilen mimarlık ofisi, bina yerleşimini ve peyzaj çalışmalarını buna göre yapıp, bahçeye futbol sahası ve arazideki sınır duvarlarının yanına koşu parkurları tasarlamış. Etkinlik binasında da ayrıca badminton, basketbol ve hentbol sahaları bulunuyor.

Yapının mimarisi keyifli bir ortam sunmak haricinde güvenliği de sağlıyor: Personel açılı pencerelerden güvenli bir şekilde tutukluları denetleyebiliyor, bir huzursuzluk yaşanması halinde her birim için ayrı tasarlanan güvenli alana geçebiliyor.

Cephelerinde kırmızı, siyah ve beyaz granitin kullanıldığı hapishane yapısı, son derece statik ve kapalı olan çevresine mekansal ve görsel çeşitlilik katıyor.

Vaziyet Planı

Kat Planı

Hücre Planı

Schmidt Hammer Lassen ve Friis & Moltke Grönland’da Cezaevi Tasarladı

 

Etiketler

Bir yanıt yazın