Savaş Sığınağından Sanat Müzesine Dönüşüm

Almanya'da, yeniden işlevlendirilen savaş dönemi sığınaklarına bir yenisi daha eklendi. Berlin'deki bir haberleşme sığınağı, koleksiyoner Désiré Feuerle'nin koleksiyonlarının sergilendiği özel bir sanat müzesine dönüştürüldü.

Fotoğraf: Nic Tenwiggenhorn

Almanya’da savaş döneminden kalma çok sayıda yer altı sığınağı bulunuyor. Doğal süreçlerle bozulmayan büyük, betondan sağlam yapılar, günümüzde çeşitli şekillerde yeniden işlevlendiriliyor. Şimdiye kadar birçok sığınak, gece kulübü, ev, sanat galerisi gibi mekanlara dönüştürüldü. Berlin’in Kreuzberg Mahallesi’nde yer alan bir telekomünikasyon sığınağı da koleksiyoner Désiré Feuerle’nin elindeki, Çin İmparatorluğu dönemi eşyaları ve Antik dönem Güney Asya heykelleri içeren koleksiyona ev sahipliği yapan bir özel sanat müzesine dönüştürüldü. Müze, Ekim ayı içerisinde ziyarete açıldı.


Fotoğraf: Gilbert McCarragher


Fotoğraf: Holger Niehaus. © The Feuerle Collection

Yenileme projesinin mimarı John Pawson, yapının kimliğine saygı göstererek müdahalelerini minimum düzeyde tutmuş. Mimar, yapının formunu “son derece basit, güzel ve anlaşılır” olarak tanımlıyor. Ayrıca ekliyor:

Bu bir mühendis mimarlığı. Biri bana, ‘istediğin malzemeyi, hatta şimdiye kadar üretilmiş en iyi betonu kullanabilirsin’ dese, o herhalde tam da bu beton olurdu. Günümüzde bu kadar kaliteli bir beton bulamazsın. Patinası büyüleyici.


Fotoğraf: Gilbert McCarragher

Pawson, yakınlardaki bir diğer sığınak olan Berlin Hava Saldırı Sığınağı (Boros Bunker) dönüşüm projesinin mimarı olan Petra Petersson ile beraber çalışmış. Mimarların binada neyin kalıp neyin gideceğine karar vermek üzere beyin fırtınası yapmaları, yeniden değerlendirme sürecinin değişmezi olmuş.

Değerlendime sürecinden sonra yapıya çok küçük müdahaleler yapılmasına karar verilmiş. Mimar bu minimalist tasarımı, yapıya bir iltifat olarak düşünüyor. Feuerle de memnuniyetini, “Tarihi bir yapı söz konusuysa, ona kendi imzasını atma ihtiyacı hissetmeyecek bir mimara ihtiyacınız var demektir; yapıya saygı gösteren ve kendisini resmin dışında tutabilen bir mimar.” diye ifade ediyor.  


Fotoğraf: Nic Tenwiggenhorn

Sergi, ziyaretçilerin görünürde birbiriyle ilgisi olmayan işleri bir arada görebilecekleri şekilde tasarlanmış. Çağdaş sanatçı Anish Kapoor’un çelik heykeli, bir 10. yüzyıl Hindu Tanrıçası heykelinin arkasında sergileniyor. Bir başka çağdaş sanatçı Adam Fuss’ın fotogramı, Ming Hanedanı dönemine ait iki kitaplığın arasında sergileniyor.

Feuerle Koleksiyonu’nın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


Etiketler

Bir yanıt yazın